avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare silita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare silita

In discutie e un contract de leasing financiar, care in urma intelegerii intre cei doi, utilizator si locator, facturile nu se plateau la termen, dar se achitau si dobinzile si penalitatile aferente. In urma unei dispute intre cei doi, s-au emis facturi ce contineau sume nejustificate. Desi au fost platite, locatorul a cerut executare silita a celor doua masini ce faceau obiectul contractelor.Somatia s-a facut de doua ori, deoarece prima nu a ajuns la cunostinta utilizatorului,drept urmare si contestatia la executare s-a facut in termenul celei de a doua somatii.Prima instanta a anulat executare, dar locatorul a vindut masinile si a facut recurs, care a dat cistig de cauza pe motiv de tardivitate.Sub ce forma se mai poate ataca acesta decizie sau in ce mod se mai poate chema in instanta firma de leasing, tinind cont ca in urma unei expertize contabile s-a dovedit ca utilizatorul a platit mai mult decit trebuia si facturile erau facute eronat, continid sume care nu erau justificate si nu puteau fi justificate. Astept raspunsul vostru.
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 14:29, 24 Octombrie 2006
pai la termenul de recurs nu a-ti depus expertiza si dovada ca s-au platit taxele si dobanzile???
S-a depus si expertiza contabila si s-a aratat ca toate facturile au fost achitate, singurul motiv de respingere a contestatiei a fost tardivitatea si nu nerespectarea contractelor.
daca contestatia la executare s-a respins, trebuia facut recurs. Insa daca instanta a respins cererea prin admiterea exceptiei de tardividate, cu greu instanta de recurs poate schimba aceasta sentinta numai in cazul in care constata ca cererea a fost facuta in termen.
Daca in Romania mai exista cuvantul "dreptate" ar trebui sa mai existe cai pentru determinarea ei. Dupa logica mea de neprofesionista, cred ca ar trebui inceput un proces nou, pentru facturile emise eronat, si apoi pentru daunele produse de aceste erori.
B-) Emiterea de facturi ce contin sume nejustificate si date ireale, care au mai si fost utilizate pentru a dobandi in mod injust un drept necuvenit, constituie infractiunile de fals intelectual si uz de fals.Pentru aceasta puteti depune o plangere penala impotriva persoanelor care au emis facturile.Executarea silita efectuata fara respectarea procedurilor de executare silita stabilite prin Codul de Procedura Civila este lovita de nulitate ( ex: lipsa somatiei sau transmiterea acesteia in afara termenului stabilit de lege, etc ).Executarea silita efectuata fara o somatie la fel este lovita de nulitate.Mai este lovita de nulitate executarea silita pe o creanta incerta.Pentru ca executarea silita sa poata fi efectuata din punct de vedere legal, este necesar ca aceasta sa fie efectuata cu respectarea procedurilor de executare silita stabilite de Codul de procedura civila, creanta sa fie certa si exigibila si sa poata fi dovedita cu documente legale, si sa existe o hotarare judecatoreasca definitiva si investita cu titlu executor care sa fie data cu respectarea legii si care sa nu contina vicii de consimtamant ( violenta, dol eroare). Parerea mea este ca ar fi posibil ca hotararea dvs sa fie data cu nerespectarea legii si aveti posibilitatea sa o atacati in continuare in instanta in termenele stabilite de lege.Daca executorii judecatoresti au incalcat legea aveti posibilitatea sa le depuneti plangere la Corpul executorilor judecatoresti, sau plangere penala la instanta ptr abuz in serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita cosmin_horia cosmin_horia Buna ziua, Am o nelamurire legat de o executare silita, am avut un contract de leasing auto iar pe la inceputul anului 2011 am intampinat ceva probleme, in ... (vezi toată discuția)
Contract leasing gromatchililiana gromatchililiana Buna seara daca ma poate ajuta cineva??? am aflat total intamplator ca firma de leasing a cerut executare silita,eu in calitate de utilizator am primit ... (vezi toată discuția)
Executare ONU EMIL ONU EMIL Un contract de leasing in care scrie ca reprezinta titlu executoriu mai trebuie investit de instanta judecatoreasca. Soc. de leasing este din Bucuresti iar eu ... (vezi toată discuția)