avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general decizie de impunere fnuass
Discuție deschisă în Contabilitate în general

decizie de impunere fnuass

Am fost PFA fara a avea cotract cu casa de asigurari din mai 2006 pana in august 2009 (cu suspendare 2007-2008) si totodata angajata la mai mute firme (3) in perioada 2001-2010, si am primit (astazi 04. 02. 2010) o decizie de impunere de plata de la fnuass pe anul 2004 (perioada obligatiei 2004)cu scadenta in 31.12. 2005 , intrebare- sunt obigata sa platesc suma impusa de fnuass fara a avea contract cu fnuass si fara sa fiu PFA in 2004. Mentionez ca nu am fost instiintata de fnuass anual ca am datorii.
Cel mai recent răspuns: MARIA MAGDALENA HISUM , Consultant credite si finantari 21:05, 10 Februarie 2010

Am platit retoactiv impozitul pentru toti anii cand am functionat ca PFA, chiar am justificat cu copie dupa cartea de munca, ca am platit darile si ca salariat (sunt inginer). Da, asa este, nu am citit legislatia, m-am bizuit pe ”sfatul” unui economist (acela ca, daca sunt salariata nu mai este nevoie sa inchei contract cu casa pentru PFA pentru a plati sanatatea, ca nu trebuie sa ”platesc de doua ori”). Totusi, nu pot sa nu ma intreb de ce din 2006 pana acum nu am primit nicio decizie de genul acesta, nu a sesizat nimeni ca nu platesc acest impozit decat acum, dupa 4 ani. Va multumesc frumos pentru tot!
Dragi colegi de trancaneala (ca oricum ce vobim noi aici nu poate schimba nimic, dar macar poate ajuta pe altii):

"Potrivit prevederilor art.257 alin.(1) şi alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
            a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
            b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; 
            Totodată, alin. (3) din acelaşi act normativ stabileşte că persoanele care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - d) şi f), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
            Ca urmare, se datorează contribuţia de asigurări de sănătate atât pentru veniturile salariale, cât şi pentru veniturile obţinute din activitatea independentă desfăşurată."


Deci e clara treaba, mie , insa, draga grandanat, sa imi explicati de ce nu pot sa fiu furioasa ca mie mi s-a cerut sda platesc din 2005, de cand am devenit PFA, si nu din 2006, de cand a intrat in vigoare legea!!!

Asta cu legea necunoscuta care nu absolva pe nimeni de vina, e o placa... sa fim seriosi! anul trecut s-au strans bani la buget (sau unde s-or fi dus ei) cu lopata, majoritatea de la PFA avocati si consilieri juridici, care, ca si mine, habar nu au avut ca trebuie sa plateasca CASS atata vreme cat erau angajati cu CIM la o firma.

delia motoasca
Pentru ca si inainte de legea 95/2006 se platea cas pt pfa. Legea 95/2006 a abrogat ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.150 din 31 octombrie 2002 care spunea asa:

Art. 8. - (1) Obligaţia virării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care angajează persoane cu contract individual de muncă sau convenţie civilă, precum şi persoanelor fizice, după caz.
(2) Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii sunt obligate să depună lunar la casele de asigurări declaraţii privind obligaţiile ce le revin faţă de fond.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică şi persoanelor care exercită profesii liberale sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, să desfăşoare activităţi independente.

si

Art 51.
...
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor din activităţi desfăşurate de persoane care exercită profesii liberale sau autorizate potrivit legii să desfăşoare activităţi independente;


Oricum nu e bine sa luati de bun tot ce se zice pe forum. Mai indicat ar fi sa discutati cu cei de la casa de sanatate si sa clarificati problema.
Toate cele bune.
da, dar inainte de modificari nu se prevedea ca aceasta cota de impozitare se aplica asupra tuturor veniturilor impozabile provenit din toate sursele.
Eu am avut carte de munca in tot acest rastimp, deci nu vad de ce a trebuit sa platesc de dinainte de a intra in vigoare modificarea legii.

Asta era revolta mea.

delia motoasca
Vad ca din ce in ce mai multe persoane semnaleaza problema dublei impuneri pentru asigurari de sanatate. Deci, in cazul in care ar fi fost vorba de "necunoasterea legii", sunt cam multi oameni, si chiar de specialitate, care nu au stiut ca au de achitat. Dupa acum am mai scris si in alt post, nu cred ca eu trebuie sa merg din usa in usa sa intreb la fiecare institutie daca am ceva de dat la ei. Si, nu va fie cu suparare, atat timp cat cei de la institutiile abilitate habar n-au, cum poti sti tu, un om de rand, cu atatea modificari legislative? In Romania, modificarile legislative se efectueaza pret de o respiratie, abia te-ai dumirit ce si cum si s-a si schimbat legea:) De exemplu, eu astazi am fost la CAS si am constatat cu stupoare ca s-a adeverit cea mai mare aberatie: daca esti autorizat si ai pierdere sau 0 venit, cu tot cu decizia ta de impunere de la finante, tie ti se trece un venit de 7200 RON, si este stipulat in lege ca este valabil doar daca obtii venit numai din activitati independente. Am intrebat-o pe doamna respectiva, care mi-a comunicat ca asa e legea, ei doar introduc date si calculatorul face singur...pai da, daca ei introduc 7200...si pe decizia mea de la finante e 0.... si uite asa, chiar daca nu ai obtinut venituri din activitati independente, esti obligat sa platesti 396 RON din NIMIC, nimic insemnand nu diferenta intre incasari si cheltuieli, ci nimic trecut in registru :) Acest paragraf este o incalcare flagranta a drepturilor omului, si un nonsens. Si se mai mira guvernantii de ce statul a devenit un bau-bau. Domnule grandanat, probabil sunteti o persoana cu muuulte contracte pe timp de criza, de sunteti atat de darnic cu elogiile:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

P.f.a. sanatate alex14061971 alex14061971 Sunt p.f.a. din 2008 . Pana la 30 ian. am fost angajat , de atunci sunt somer,dar nu am suspendat p.f.a.-ul.La sanatate nu am cotizat , deoarece am fost ... (vezi toată discuția)
Traducatorii (profesie liberala) platesc asigurare de sanatate daca au si carte de munca la un srl? Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Daca functionez si ca persoana fizica (traducator) inregistrata la Administratia Financiara dar sunt si angajata la un SRL care imi plateste cartea de munca, ... (vezi toată discuția)
Persoanele fizice autorizate plãtesc asigurãrile de sãnãtate de 2 ori? cornelia.timpau cornelia.timpau Buna ziua, Am infiintat un PF in anul 2004 pentru taximetrie, ieri am primit o adresa de la finante prim care mi se comunica faptul ca trebuie platite ... (vezi toată discuția)