avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua! Sunt divorțată cu un minor de 4 ani.. ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua! Sunt divorțată cu un minor de 4 ani.. custodia ...

Bună ziua!

Sunt divorțată cu un minor de 4 ani.. custodia este comuna,desi as vrea la un moment dat sa optez pentru custodie unica sau un act notarial ceva in care să renunț la pensia alimentara cat timp renunta și el la pretențiile asupra copilului. Asta pentru că pe lângă faptul că nu mai am încredere în fostul pentru nimic (adulter, o instanță de violența domestică, alte tipuri de violențe și consum de droguri) , dar vreau și să fie mai ușor cu actele și să nu depind de semnatura lui pentru a înscrie copilul la școală sau altele. Domiciliul s-a stabilit la mine,iar acum locuiesc cu părinții. In scurt timp vreau să mă mut cu actualul partener, însă în același oraș. Cum trebuie procedat? Ce mă sfatuiti? Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:41, 22 Mai 2024
Custodia exclusivă asupra minorului nu se poate obține printr-un act notarial. Ca regulă, ambii părinți au dreptul de a păstra legături cu minorii, iar custodia exclusivă reprezintă excepția. Custodia exclusivă poate fi acordată numai de o instanță judecătorească pentru motive întemeiate. Consumul de droguri, violența în familie, alcoolismul reprezintă astfel de motive, însă mai pot fi și altele. Ideea de bază este că indiferent de motivele invocate, judecătorul va aprecia probele numai în interesul minorului și pentru buna creștere și dezvoltare emoțională a acestuia.
Nimeni nu poate renunta la dreptul la intretinere in viitor.

Nu tranzactionati dreptul copilului la intretinere. Chiar daca va ganditi ca oricum n-ar avea de unde sa dea, renuntarea e o mare pacatosenie. Ca nu o sa plateasca, e alta treaba.

Este dreptul copilului la intretinere. Punct.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2024
c123456, utilizator
Pentru ca unul dintre parinti sa exercite singur autoritatea parinteasca nu se poate opta, nu este o optiune, acest lucru se obtine in urma suferintelor pe care celalalt parinte le induce copilului. Prin urmare, este un lucru la care nu vrem sa ajungem.
Cat timp un parinte nu face rau copilului, copilul are drept la acel parinte. Chiar daca autoritatea parinteasca se exercita mai dificil...
Pensia de intretinere este un drept al copilului minor si nici copilul si nici parintii sai, chiar impreuna, nu pot renunta la drepturile copilului.
Pentru ca sa va fie mai usor ar ajuta sa mergeti intai sa discutati cu un avocat sa va explice care sunt drepturile copilului si care sunt ale dv. ca parinte, precum si intersectarea lor si rezolvarea conflictelor iminente. Apoi faceti o lista cu ce vreti sa va fie mai usor si vedeti care dintre chestiuni se pot rezolva fara mare efort, cu putina informare si pentru care va este necesar un document de vreun fel.
Asta va sfatuiesc eu. Incercati sa intelegeti scopul legii si va va fi mult mai simplu sa exercitati drepturile copilului singura sau, cel putin, cu minime interferente. Totusi, folositi aceste interferente, vedeti-le ca pe ceva bun, intoarceti-le in favoarea dv. si poate reusiti sa faceti in asa fel incat copilul dv. sa nu se simta abandonat de tata, caci este un sentiment tare urat, care lasa multe goluri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie totală Codicori Codicori Cum poți obține custodia totală a copilului (vezi toată discuția)
Neimplicare din partea tatălui - pot cere custodie exclusivă? CarmenBugeac CarmenBugeac Daca am o hotarare judecatoaresca in vare tatal a cerut program de vizita dar nu a venit nicodata de can am nascut chiar si dupa ce instanta ne dat custodie ... (vezi toată discuția)
Proces de custodie ... Cri013 Cri013 Bună. Am o întrebare, sper sa ma puteți ajuta. În cazul unui proces de custodie, în urma separării părinților prin divorț, dacă tatal dorește ... (vezi toată discuția)