avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită prescriere datorii către anaf
Discuție deschisă în Executare silită

prescriere datorii către anaf

Am nevoie să știu în cât timp se prescrie o datorie către anaf, persoana fizică în urma unui proces penal cu decizie judecătorească, iar datoria reprezinta prejudiciu decis de judecător? Vă mulțumesc celor care pot răspunde.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 16:51, 30 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de a cere executarea silita de catre ANAF se prescrie la 01.01.2026.

Daca lucrati si primiti salariul prin virament bancar , o sa vedeti la un moment dat , retinerea popririi de catre banca.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar teoretic se poate invoca prescripți după data de 01-ianuarie-2026.
Practic creditorul (ANAF) poate întrerupe prescripția la infinit, dacă continuă să stăruiască în executare.

Doar dacă nu va încerca nicidecum să vă execute silit în acest termen de 5 ani, se va putea invoca și admite prescripția.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2024
Dapix, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are deja acte de executare efectuate in acest interval de timp...

Draga user, prescriptia nu este un ajutor pentru oamenii care nu au bani. Ea este o sanctiune pentru creditorul care nu face nimic. In cazul dv. aveti poprire, aveti inscris in CF, creditorul isi face treaba, prescriptia nu curge.
Păi chiar dacă am proprire pe cont, eu în această perioadă nu am putut plăti deloc din această sumă. Daca anaf-ul in perioada aceasta de 5 ani nu recuperează deloc din datorie? Ce se întâmplă din punct de vedere legal? Așteaptă sa platesc bancii rate la apartament 20 de ani ca sa recupereze ulterior prin vânzare, câțiva bani? Sau cum? Trebuie sa existe o soluție. Dacă eu nu am de unde plăti, ce fac?

Liliana Gradinaru a scris:

Are deja acte de executare efectuate in acest interval de timp...

Draga user, prescriptia nu este un ajutor pentru oamenii care nu au bani. Ea este o sanctiune pentru creditorul care nu face nimic. In cazul dv. aveti poprire, aveti inscris in CF, creditorul isi face treaba, prescriptia nu curge.

De undeva achitati rata, ANAF stie doar ca nu gaseste veniturile, nu ca nu sunt. Exista si varianta de a executa bunul mai devreme. Trebuie sa existe o solutie, asta cauta si ANAF. Si pare a cauta sa ia cativa bani acum, nu peste 20 de ani.
Ce anume va incurca, solutie pentru ce? Solutie exista, achitati debitul.

Nu va pot da clarificari reale, nu stiu inscrisurile de la CF, sa vad si sa calculez termene, nu am cum sa va spun decat generic. Daca doriti sa stati liniustit sau sa luati o decizie de a achita sau nu, mergeti la un avocat cu toate, hotarare, extras CF etc. Sa vada actele si sa poata da o idee clara bazata pe acte si date.
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2024
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Prescriere datorie dupa 3 ani de indemnizatie ccc Cozmin880 Cozmin880 Buna dimineata, as vrea sa deslusesc un mister care pune in dificultate multi oameni. Va rog sa imi oferiti daca se poate o informatie legata de executarea ... (vezi toată discuția)
in cat timp o datorie poate fi prescrisa? nelutza nelutza Buna ziua In cat timp o datorie poate fi prescrisa? In anul 2015 am facut un credit de nevoi personale la BT in valoare de 16.000 de lei . Dupa 6 luni nu am ... (vezi toată discuția)
Prescrierea unei datorii CORINAANICA CORINAANICA BUNA ZIUA, am tot citit despre prescrierea unei datorii si as avea si eu o intrebare: daca creditul este facut in 2006 s-a platit un an la el si dupa aceea ... (vezi toată discuția)