avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este obligatorie infiintarea asociatiei de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este obligatorie infiintarea asociatiei de proprietari?

Locuiesc intr-un bloc nou, cu doar cateva apartamente, cu putine facturi de platit si am hotarat sa ne gospodarim fara sa apelam la serviciile unui administrator. Avem femeie de serviciu, dar nefiind formati in asociatie, nu platim nici un fel de impozit la stat. Facem ceva ilegal?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:07, 6 Februarie 2010
asociatia de proprietari este o organizatie non-profit si nu plateste impozite catre stat. in afara de impozitele salariatilor angajati cu carte de munca. dar, odata ce nu sinteti asociatie de proprietari, inseamna ca nu puteti angaja legal nici o persoana cu carte de munca. nu stiu cit de legal este sa angajati cu conventie civila, si cum isi platesc salariatii (administratorul, femeia de serviciu) impozitele aferente acestui venit.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
ContSters62736, utilizator
Sa inteleg ca obligatia platii impozitului catre stat pentru salariul femeii de serviciu si al unui eventual administrator, in situatia mea, le revine persoanelor care presteaza aceste servicii, in conditiile in care nu exista nici un contract de munca sau conventie de colaborare cu acestia?
Pentru ca ati intrebat daca "este obligatorie infiintarea asociatiei de proprietari?", conform legislatiei, da, este obligatorie dar nu va poate obliga nimeni#-o
Totusi, in functie de furnizorii pe care-i aveti si de nevoile blocului in care locuiti, este posibil ca singuri sa simtiti nevoia sa va constituiti intr-o asociatie de proprietari.
Daca un furnizor aduce utilitatea pana la intrarea in bloc si nu face contract cu fiecare proprietar in parte trebuie sa fiti reprezentat de cineva care sa incheie contractul in numele tuturor proprietarilor.
Daca, asa cum spuneati vreti sa angajati o femeie de servici, un instalator, sa faceti o reparatie la subsolul comun, la casa scarii comuna, la terasa comuna, la liftul comun, etc. cine-i reprezinta pe proprietari in relatiile contractuale?
Indiferent ca faceti contract de munca, conventii de prestari servicii sau contract civil, cineva trebuie sa reprezinte proprietarii, sa tina o evidenta, sa primeasca facturi, sa faca contractele respective, sa plateasca impozitele la stat pentru plata acestor oameni indiferent de forma de colaborare. Impozite la stat se platesc pentru orice suma cuvenita cuiva pentru o activitate in asociatie.
Faceti-va asociatie cat inca nu au inceput problemele cu furnizorii si certurile intre vecini.
Multumesc pentru raspuns. Intentia noastra este sa facem asociatie, dar cum asta presupune ceva alergatura si cum nimeni nu are timp..
Dar as vrea sa stiu daca, teoretic, acum poate veni cineva sa ne acuze ca platim o femeie de serviciu fara sa platim si impozit pt. salariul ei.
Atributiile unui administrator sunt tinute de cativa locatari, unul face listele, altul le verifica, altul strange banii. Nu sunt probleme intre vecini, e vorba de cateva apartamente numai.
In general, fara sa existe reclamatii....n-o sa va deranjeze nimeni, dar asa cum a spus si @adriantot veti avea "nefericirea" sa aveti nevoie de micuta stampila pe care sa scrie Asociatie de proprietari X, fara de care nu stiu ce un-ceva-anume nu-l veti putea realiza.
Si atunci va trebui sa va faceti timp, musai....sau sa platiti pe cineva anume sa se ocupe de acte. Nu e mare lucru, totusi, pentru ca sunteti o mana de oameni si intocmirea acestor acte nu va ia mai mult de 2-3 saptamani pana sa le depuneti......poate nici atat.

Alte discuții în legătură

Salariile administratorului de bloc si ale ingrijitoarei bettykriss bettykriss As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari - curatenia in bloc Ciubotariu_Marcel Ciubotariu_Marcel M-am mutat de curand la un bloc de locuinte ANL in Salaj. Cum e si normal, s-a discutat despre modul de intretinere a curateniei pe casa scarii. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
In ca baza legala se poate renunta la serviciile asociatiei de locatari? carmenfatu70 carmenfatu70 suntem locatarii unei scari de bloc contorizata individual la toate utilitatile: gaz ,apa, salubrizare si am cerut asociatiei de proprietari sa ne diminueze ... (vezi toată discuția)