avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buletinul de calcul al pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buletinul de calcul al pensiei

Sint pensionata anticipat partial incepind cu august 2009. Dupa lungi discutii cu casa de pensii, am reusit sa obtin Buletinul de calcul al pensiei unde am obs. urmatoarele:

1.Salariul de merit este trecut in Buletinul de calcul la rubrica "Sporuri incluse in salariu-procent" sub forma de procent (15%). Este trecut corect in aceasta rubrica? In adeverinta elib. de institutie, scrie ca salariul de merit nu este inclus in salariul tarifar si se calculeaza la salariul tarifar+indemnizatia de conducere.
Pina in anul 1998, acest spor nu este evidentiat in cartea de munca; dupa aceasta perioada, apare ca suma distincta.
Daca in Buletinul de calcul apare mereu ca procent, de unde imi dau eu seama ca a fost calculat corect conform adeverintei data de institutie??

2. Sporurile de stres, didactic auxiliar si de fidelitate sint trecute ca procent la rubrica "Alte sporuri-procent". In adeverinta scrie ca nu sint incluse in salariul tarifar si se calculeaza la salariul tarifar. Daca in Buletin este trecut numai un procent, de unde stiu eu ca au aplicat procentul la salariul tarifar?

3. Sporul de vechime, conform adeverintei, ar trebui calculat la salariul tarifar+indemn. de conducere+salariul de merit+sporul de stres+sporul de fidelitate. In Buletinul de calcul, sporul de vechime apare ca procent, nu ca suma ca eu sa pot verifica daca a fost trecut corect, conform metodei de calcul din adeverinta.
Pina in anul 1998, sporul de vechime nu e trecut in cartea de munca; dupa 1998, este trecut ca suma. Nu era corect sa se treaca si in Buletinul de calcul tot ca suma? Asa, cine stie cum au calculat?

4. In adeverinta emisa de institutia unde am lucrat, intr-o anumita perioada,indemn. de conducere este mai mare decit cea trecuta in Buletinul de calcul. In Buletin este trecuta valoarea din Cartea de munca. Cum e corect? Se trece ce e in adeverinta sau in cartea de munca?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: morosanucarmen , utilizator 21:13, 8 Februarie 2010
N-ati precizat daca salariul de merit apare in adeverinta in procent sau in suma
In adeverinta, apare sub forma de procent.
In cartea de munca, incepind cu anul 1998, apare sub forma de suma. Mi se pare mai corect sa se treaca si in Buletin sub forma de suma.

Nimeni nu calculeaza pensiile, in acest secol, la indicatia fostilor angajatori, ci cu ajutorul unui program

Sigur, aveti dreptate dar, la unele categorii profesionale, sint sporuri care se calculeaza diferit. Pentru acest lucru se mentioneaza metoda de calcul in adeverinte.

Incerc si eu sa scot o pensie cit mai mare! :D
:offtopic:
morosanucarmen a scris:
Incerc si eu sa scot o pensie cit mai mare! :D

Pai trebuia sa spuneti asa de la inceput. :))
Trebuie sa contestati decizia si sa solicitati efectuarea unei expertize contabile.
Sper, totusi, ca discutia v-a ajutat intr-o oarecare masura.

Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1.Salariul de merit este trecut in Buletinul de calcul la rubrica "Sporuri incluse in salariu-procent" sub forma de procent (15%). Este trecut corect in aceasta rubrica? In adeverinta elib. de institutie, scrie ca salariul de merit nu este inclus in salariul tarifar si se calculeaza la salariul tarifar+indemnizatia de conducere


Pentru ca salariul de merit NU este inclus in salariul tarifar cred ca ar trebui pus la rubrica "Alte sporuri" cu toate, si procentele trecute aici nu stiu la ce se raporteaza?!

Probabil ca devin plictisitoare:D!!
Eu zic ca salariul de merit este inclus in salariu si acolo trebuie sa stea, la rubrica "sporuri incluse in salariu".

Cum sa fie trecut la rubrica "Alte sporuri"? Asta ar insemna ca programul de calcul al pensiilor sa fie modificat. Iar de modificat, atunci cand este cazul, il modifica institutia care l-a elaborat, adica CNPAS.

Informatica, programele si alte asemenea chestii imi sunt complet straine.

Gabriela Pintea
Multumesc mult pentru raspunsuri!

Depun contestatie si, daca reusesc, dau de baut!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie ancfd ancfd Buna ziua, Va rog sa ma ajutati! Sotul meu a primit de curand decizia de pensionare si avem nelamuriri la calculul ... (vezi toată discuția)
Salariu tarifar lunar Elena Soare Elena Soare In carnetul de munca, inainte de 1989 inregistrarile se refera la "salariul tarifar lunar"- in acea rubrica se trecea o valoare, de ex.2000 ROL. As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Adeverinta sporuri pentru pensie Vioreld Vioreld salutare. trebuie sa eliberez o adeverinta pentru un fost salariat, adeverinta fiindu-i necesara la dosarul de pensionare. in aceasta adeverinta se trec doar ... (vezi toată discuția)