Buna ziua! Sunt inginer contructor debutant si am fost angajata unei firme de constructii cu contract de munca incheiat pe perioada determinata de 6 luni. Dupa 3 luni, din motive bine intemeiate, am decis sa imi dau demisia. Deoarece am avut si o oferta de munca "de azi pe maine" pe care nu o puteam refuza am plecat cu demisie fara preaviz. Dar nu asta ar fi problema. Problema este ca directorul firmei (patronul) are o ambitie sa nu-mi dea cartea de munca. Mentionez ca din luna Iulie pana in prezent nu mai lucrez acolo si n-au de gand sa-mi elibereze cartea de munca. Din surse proprii am aflat ca nu sunt probleme legate de C.M. (contractul este incheiat si mentionat in C.M.). Stiu ca nu este legal sa-mi tina blocata cartea de munca, dar nu stiu ce am de facut. Va multumesc anticipat pentru sfaturi!
s-ar putea sa nu aveti carnet de munca(carnetul acela maron) si atunci nu este nici o problema. mergeti la ITM-ul de care apartineti si solicitati adeverinta de vechime pe care o pastrati pentru inscrierea ulterioara a vechimii in carnet. daca totusi aveati carnet sau vi l-a facut angajatorul , iarasi s-ar putea sa fie la ITM si nu la angajator, asa ca ar trebui sa va interesati. daca nu e nici unul din cazurile precedente, faci cerere pentru eliberarea carnetului de munca, inregistrata la societate si solicitati raspuns. daca nu va rawspunde in 30 de zile puteti sa-l reclamati la ITM deoarece acest document este personal si nu al societatii
Multumesc pentru sfat! Este valabila ultima varianta. Am carte de munca si se afla la sediul firmei. Nu este decat rea vointa din partea angajatorului si nu sunt singura. Am mai plecat un coleg in aceeasi perioada cu mine si se afla in aceeasi situatie ca si mine. Din cate stiu in istoria firmei sunt foarte frecvente "procedurile" acestea. Am sa trimit o cerere pentru eliberarea C.M. prin posta cu confirmare de primire. Sper ca e ok! Am uitat sa mentionez ca intre timp am pus o inspectoare de la I.T.M. sa sune la firma respectiva pentru a se "interesa" de c.m. (scopul era sa-l sperii pe sef) dar ... nimic. Se pare ca nu se teme de nimic. Oricum nu voi sta cu mainile in san precum l-au obisnuit alti angajati.
nu rezolvi nimic cu trimiterea prin posta a unei cereri pt eliberarea cartii de munca. Inspectorii ITM elibereaza cartea de munca personal sau imputernicitului angajatorului.
In situatia asta , parerea mea , este sa depui o sesizare la conducerea ITM-ului de care apartii si in care sa-i explici situatia.
Elis, n-ai inteles ! Cartea de munca nu este la ITM. Firma are in custodie toate cartile de munca ale angajatilor. Eu ziceam sa trimit angajatorului scrisoarea aceea prin care sa il oblig sa ma instiinteze in ce zi si ora imi pot ridica c.m.
Daca nu va elibereaza cartea de munca puteti sa-l dati in judecata.
Alte discuții în legătură
Carte de munca
mioarapetre
in perioada oct 2008-dec 2009 am lucrat ca si agent comercial la o firma de distributie in Bucuresti. La incetarea activitatii am solicitat cartea de munca si ... (vezi toată discuția)