avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ccc 2 peste ccc 1 cu complicatii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ccc 2 peste ccc 1 cu complicatii

Buna sa va fie inima tuturor :wave:
Sotia este in ccc pentru primul copil pana in august 2010 ; in aceeasi luna dar mai devreme decat ziua cand ar tb sa mearga la serviciu, banuim ca va naste. Ptr acest nou bebelus as vrea sa imi iau eu ccc- ea s-a saturat saraca de atata stat acasa! Am 2 intrebari:
1. e obligatoriu sa ia concediul de maternitate integral (cele 105 zile postnatal, dupa noile reglementari ) sau isi poate lua mai putin ? Fara acest concediu, tatal poate beneficia de ccc ?
2.Si cum se va plati acest concediu de maternitate ?
Cel mai recent răspuns: cristibelciu , utilizator 10:07, 6 Februarie 2010
1. Daca mama vrea sa continuie CCC, o poate face si va primi aceeasi indemnizatie. Se duce cu certificatul de nastere al celui de al doilea copil si il adauga la dosarul initial.
2. De asemenea se duce la angajator cu certificatul de nastere anexat la o cerere prin care solicita prelungirea suspendarii CIM.
3. Iata ce spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8. -
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori i se incredinteaza spre adoptie, i se incuviinteaza adoptia, i se dau in plasament unul sau mai multi copii ori este numita tutore, concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda o singura indemnizatie.
4. Daca vrea sa intre tatal in CCC pana la 2 ani, acesta poate intra chiar din ziua nasterii copilului daca indeplineste conditiile legale.
5. Daca mama este in CCC cand naste nu beneficiaza de concediu de maternitate (126 de zile, nu 105 cum spuneti dvs. - la ce reglementari va referiti?) deoarece nu le poate lua pe amandoua (si CCC si concediu de maternitate).
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Interventie moderator

Va rog, in primul rand, sa va hotarati in ce forum scrieti, aici sau in "dreptul muncii". Dupa aceea va rog sa cititi Regulamentul de postare, pana intrati in CCC aveti tot timpul. Urmatoarele topicuri pe care le veti deschide in legatura cu aceeasi problema dar punand alte intrebari, le voi sterge.
Multumesc!

Gabriela Pintea
Iertare d-na moderator, dar m-am fastacit printre atatea subiecte pe forumul asta !! Va rog sa stergeti ce am scris eu sau sa le unificati, cum vreti dvs. n-am facut-o intentionat ptr a va crea probleme ci fara rea intentie. Inca o data iertare.#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate/lauzie lucica147 lucica147 buna ziua. sunt in concediu de crestere a copilului. fetita mea implineste 2ani in mai, iar in aprilie trebuie sa nasc.am cateva intrebari 1. care va fi ... (vezi toată discuția)
Maternitate raluca_anitas raluca_anitas am un copil de 1 anisor si sunt insarcinata in luna 2. mai beneficiez de ingrijirea copilului si maternitate? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal imediat dupa cic sau prelungire cic? moniquesro moniquesro Buna ziua, as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu situatia mea, sa stiu ce drepturi am. Sunt insacinata in luna a 8-a cu cel de-al doilea copil, ... (vezi toată discuția)