avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi de concediu sau invoire?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi de concediu sau invoire?

Buna seara,

sunt in situatia urmatoare:

- acum 3 zile am ajuns la birou si mi s-a facut rau si dupa o ora am plecat acasa cu acordul sefului de echipa;
- am fost la doctor sa iau concediu medical dar din cauza ca sunt angajat numai de 3 sapt nu pot lua concediu medical decat daca aduc aedverina de la fostul loc de munca cum ca am cotiazt 6 luni, ceea ce este mai greu ptr ca firma angajatoare este in Irlanda si probabil a dat faliment.
- angajatorul actual a hotarat sa imi ia 3 zile din concediu de odihna;

precizez ca o zi am fost o ora (chiar am si pontat) iar 2 zile am lipsit full;

Angajatorul imi poate lua acea zi in care am venit eu o ora (chiar daca nu am facut nimik la birou ptr ca mi-a fost rau) din concediu de odihna?



am incercat (amiabil) sa vad daca pot recupera aceste ore dupa program, dar au zis ca la ei in firma nu se face asa ceva.


Mutlumesc
Cel mai recent răspuns: Tania D , Consultant resurse umane 23:39, 5 Februarie 2010
dupa noile legi nu mai aveti nevoie de 6 luni cotizatie ci doar de o luna in ultimele 12 luni daca imi amintesc eu bine, dar oricum dvs aveti doar 3 sapt si nu puteti beneficia deocamdata de cm dar dvs puteti prezenta firmei documentul justificativ adica certificatul medical si ve-ti fi pontat in concediu medical doar ca nu ve-ti putea fi platit pe cele 3 zile, daca va ponteaza in concediu de odihna luati si bani pe zilele respective
si cu ziua aceea in care am venit o ora cum ramane? ma pot obliga sa mi-o ia din concediu?

multumesc
In primul rand ca aveti dreptul la cocediu medical. Daca pe comcediul medical este trecut un cod de boala obisnuita nu va fi cu cm platit, are doar valoarea unei absentari motivate fara plata, daca cm are cod de boala urgenta medico-chirurgicala acesta este platit fara stagiu de cotizare. Stagiul de cotizare este de 1 luna iar baza de calcul este de 6 luni. Inca se mai confunda baza de calcul cu stagiul de cotizare.
Angajatorul a dorit sa nu va priveze de plata pentru zilele in carenu ati fost la locul de munca si a considerat ca un concediu de odihna ar fi mai potrivit pentru dvs. Puteti prezenta cm si acesta va fi luat in considerare de catre societate si platit sau nu in functie de codul de boala pe care medicul l-a trecut in certificat.
e adevarat se confunda inclusiv eu o confund, daca stagiul de cotizare este de doar o luna de unde am baza de 6 luni??? daca nu lucrat in ultimele 12 luni

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Viovas Viovas Buna ziua. Pentru o persoana care nu a muncit in ultimele 6 luni si abia s-a angajat in iunue 2012 la mine, dar a fost coasigurat (la sotie), cum ii calculez ... (vezi toată discuția)
Lipsa baza calcul plata medical elam elam Buna dimineata! Am urmatorul caz: - un salariat angajat la mine din jumatatea lunii aprilie 2018, a prezentat la luna iulie 2018 concediu medical, cod 01. ... (vezi toată discuția)
Pontaj NNorbert NNorbert Buna ziua S-a incheiat un CIM pe o perioada de o luna cu un angajat nou, pe luna februarie. In total din 160 de ore, a lucrat 120 de ore si pentru restul ... (vezi toată discuția)