avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ocuparea abuziva a uscatoriei Buna ziua, intr-un bloc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ocuparea abuziva a uscatoriei Buna ziua, intr-un bloc de 4 etaje, ...

Ocuparea abuziva a uscatoriei
Buna ziua, intr-un bloc de 4 etaje, uscatoria comuna se afla intre etaje. Suntem 5 ap. care au acces la uscatorie. De 50 de ani de cand locuim in bloc, uscatoria a fost pastrata goala fiind folosita doar pentru intins rufe. De 5 ani s-a mutat un vecin nou care, fara sa intrebe pe niciunul din cei 4 coproprietari ai uscatoriei, si-a depozitat 2 dulapuri si alte obiecte, ocupand aproape integral spatiul si facilitand cuibarirea porumbeilor, rezultatul fiind o mizerie de nedescris. Eu mi-am montat centrala termica de apartament iar cei de la gaze au pus contorul in uscatorie.
Cand am solicitat vecinului sa-si ia lucrurile din uscatorie pentru ca este parte comuna si nu a avut acordul nostru al celorlalti 4, mi-a raspuns ca o sa-si ia lucrurile cand o sa mut si eu contorul de gaz. De 5 ani ne rugam de el, purtam discutii care nu duc nicaieri, am ajuns la capatul rabdarii cu discutii amiabile.
Ce cale legala avem pentru rezolvarea problemei? Asociatia a intrebat la primarie, politie... toti ridica din umeri si nu ne pot ajuta.
Multumesc
Multumesc pentru sfat. Am sa vorbesc cu presedinta de bloc si vom decide la urmatoarea sedinta pasii de urmat.
Cu stima
Mă întreb și întreb colegii consultanți, dacă au timp sau vor să răspundă, ce ar putea cere în instanță proprietarul cu dulapurile dacă s-ar trezi cu ele pe hol, în caz că la ședința asociației vor decide să i le scoată. Că motive au, că nu e doar ocuparea abuzivă, mai trebuie și igienizare. E focar de infecție acolo:
facilitand cuibarirea porumbeilor, rezultatul fiind o mizerie de nedescris.

Dacă în ședință ar decide că vor să zugrăvească nu ar trebui să elibereze spațiul?
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa elibereze spatiul, adica sa-l evacueze. Daca insa nu il evacueaza de buna voia, tot la instanta trebuie ajuns.
Vorbim despre anexe de locuit, de aceea legea le protejeaza in egala masura cum e protejata locuinta in sine.
Proprietarul cu dulapurile ar putea face o plangere penala, din pacate, in situatia descrisa. Nu va pot spune exact ce urmari ar putea fi pentru ca nu stiu situatia completa, asezare, incuietoare sau nu etc. In instanta civila ar putea cere lipsa de folosinta.
Nu stim daca e focar de infectie. Chiar asa, tot in instanta se regleaza. Nu e vreo urgenta, oamenii stau asa de mult timp, instantele nu ar fi intelegatoare ca, deodata, n-au mai avut rabdare de-un proces.
In opinia mea nici pentru vecini nu a fost foarte important sa elibereze spatiul, mai degraba era deranjant tupeul vecinului, nu efectele acestuia. In 5 ani se evacua de 3 - 5 ori deja... comportamentul partilor, anterior si concomitent dosarului este deosebit de important. Delasarea de pana acum pur si simplu nu justifica nicio actiune fara hotarare judecatoreasca pe motiv de urgenta.
In plus, o AGA nu era un capat de lume de facut daca chiar ii interesa, era cea mai ieftina solutie, ii ajuta poate si in alte domenii... Notificat apoi de asociatie, cu sau fara avocat, eventual chemat la o negociere cu o persoana terta straina de interesele vecinilor pe post de mediator si abia apoi instanta. Pana sa ajunga in instanta, oricat de contra ar fi, omul ala e deja informat de cat anume ar putea sa il coste daca primeste macar prima instiintare de la o instanta.
Intai vorbeste cu un avocat. Sunt, in opinia mea, mai multe avantaje daca incearca amiabil intai. Sigur, alti colegi pot avea alte opinii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum sunt de ex, eu cu alta opinie:))
Cu martori cu ce exista acolo, starea dulapurile, poze etc...le-as livra la usa.
Nu are pt ce sa faca plangere penala, nu se sparge broasca ca daca era cazul de asta ,doamna nu știa ca sunt porumbei.
Omul a ocupat abuziv spațiul.
Bineinteles ca daca exista timp și nervi, se pot judeca ca ala vaplati și cheltuieli de judecata și ar trebui sa i se ceara și despăgubiri , pana la urma a facut depozit din spațiul comun.
Ce e drept, trebuia acționat din pripa pe orice cale ar fi ales sa mearga.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg despre ce broasca e vorba, nu a vorbit nimeni despre asta. Ar trebui ca spatiul sa nu fie incuiat, oricum, din ce spune userul. Dar asta nu are relevanta. Nu ai voie sa intri in cotetul pasarilor anexa a locuintei mele nici daca totul e deschis.
Abuzul trebuie sa reiasa de undeva, din acte. Adica sa existe undeva un act care sa interzica folosirea spatiului comun in acest fel. Asta tot indrum userul sa faca, dar nu face. Faptul ca au tolerat atata timp situatia poate duce la ideea ca nu e chiar deranjant. Martorii pot sa ii faca rau.

Stii, exista timpul ala acum vreo 10-12 ani sau mai mult cand oamenii credeau ca pot evacua unele persoane prin taierea luminii sau prin ajutorul unor firme de protectie si paza. Dupa ce vreo cativa „bodyguarzi” au avut dosare penale, s-au mai linistit lucrurile. Unii au folosit martori la evacuarile astea ilegale, martorii au fost chemati inb penal sa depuna marturie. Au fost cazuri in care cel care i-a angajat a fost martor impotriva celui pe care l-a angajat sa faca evacuarea...

Avem legislatie care protejeaza domiciliul de fapt, nu ne aventuram acolo, ca si daca deranjul e cateva drumuri pe la politie si nopti nedormite, tot nu merita. Toti cei care au incercat asta mi-au spus ca nu trebuia sa mearga pe drumul asta. O evacuare in instanta nu e mare lucru. Iar in cazul asta, inca nu se stie daca se poate face, legal, evacuare in instanta, nu cunosc suficiente date.
Ultima modificare: Marți, 20 August 2024
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat