avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ocuparea abuziva a uscatoriei Buna ziua, intr-un bloc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ocuparea abuziva a uscatoriei Buna ziua, intr-un bloc de 4 etaje, ...

Ocuparea abuziva a uscatoriei
Buna ziua, intr-un bloc de 4 etaje, uscatoria comuna se afla intre etaje. Suntem 5 ap. care au acces la uscatorie. De 50 de ani de cand locuim in bloc, uscatoria a fost pastrata goala fiind folosita doar pentru intins rufe. De 5 ani s-a mutat un vecin nou care, fara sa intrebe pe niciunul din cei 4 coproprietari ai uscatoriei, si-a depozitat 2 dulapuri si alte obiecte, ocupand aproape integral spatiul si facilitand cuibarirea porumbeilor, rezultatul fiind o mizerie de nedescris. Eu mi-am montat centrala termica de apartament iar cei de la gaze au pus contorul in uscatorie.
Cand am solicitat vecinului sa-si ia lucrurile din uscatorie pentru ca este parte comuna si nu a avut acordul nostru al celorlalti 4, mi-a raspuns ca o sa-si ia lucrurile cand o sa mut si eu contorul de gaz. De 5 ani ne rugam de el, purtam discutii care nu duc nicaieri, am ajuns la capatul rabdarii cu discutii amiabile.
Ce cale legala avem pentru rezolvarea problemei? Asociatia a intrebat la primarie, politie... toti ridica din umeri si nu ne pot ajuta.
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
. Nu ai voie sa intri in cotetul pasarilor anexa a locuintei mele nici daca totul e deschis
.
Corect, doar ca aici e cotețul nostru și inițial e coteț, adica punem amândouă păsări și dintr-o data ne trezim ca păsările nu mai pot sta acolo ca nu mai e cotet pt ca ai trântit niște dulapuri în loc de cuibare. E și atunci, il readuc la starea inițială, iau dulapurile, ți le înapoiez, fac curat și pun păsăretul inapoi in cotețul nostru. Ce e greșit?

Ziceam de broască ( yala) ca parca ziceai pe undeva ca se pătrunde cu forța, prin spargerea yalei și nu e cazul.
Ultima modificare: Marți, 20 August 2024
gi-jane2, moderator
Legea 196/2018, ART. 29

(1) În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari, proprietarii prejudiciați sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa în scris președintelui, comitetului executiv al asociației de proprietari și instituțiilor cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești.


Deci, respectivul poate fi actionat in instanta, iar rezolutia instantei se pune in aplicare fortata ( in cazul in care respectivul nu tine cont de ea), prin executor judecatoresc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scuze daca am spus de intrarea cu forta, nu m-am gandit la asta, nu cred ca e cazul pentru ca exista un contor acolo, deci trebuie sa existe acces liber la acesta.
Ce spui tu mai sus inseamna ca, in exemplul dat de tine, eu incep sa folosesc abuziv spatiul comun. Tu insa, cand imi dai lucrurile afara, faci acelasi lucru: aduci spatiul la o folosinta pe care o crezi tu potrivita, fara acordul meu sau al unei instante. Adica exact ce am facut eu: fara acordul tau sau al unei instante. In ambele situatii se incalca legea civila.
Ca sa nu existe abuzuri de acest gen, legea spune ca fie suntem coproprietarii de acord, fie apelam la o instanta, nu facem singuri care ce vrea.
Si daca cineva ar considera ca se pot muta acele dulapuri legal, in fapt asta duce la un joc perpetuu de-a soarecele si pisica: unul le scoate, altul le baga inapoi, unul le scoate, altul iara umple uscatoria etc. Nu e o solutie nici practica macar si se poate lasa cu drumuri pe la politie, plangeri penale, efort mai mare decat daca ar merge pe calea legala.

LCN, este corect, sunt solutii, userul vrea fara instanta, fara sa dureze, fara cheltuiala, fara prea mult efort. Or ca sa aplici ce spui tu e nevoie de efort pe care userul nu doreste sa si-l asume.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
aduci spatiul la o folosinta pe care o crezi tu potrivita

nu, la aia care era iniatl prin constructie si in actele imobilului.

nu facem singuri care ce vrea.

vezi? tu ai inceput punand ceva acolo in plus :))

in fapt asta duce la un joc perpetuu de-a soarecele si pisica: unul le scoate, altul le baga inapoi, unul le scoate, altul iara umple uscatoria etc

aici e corect si asta e hiba, ca ala le poate duce inapoi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imi pare ca ne invartim in cerc. Folosinta aia de scrie in CF poate sau in contractul de construire a blocului este cea pe care o consideri tu necesara, dar nu si eu. Inca odata, in caz de dezacord, instanta decide. Indiferent ce si unde scrie.
Uscatoriile de la blocuri au fost in mare parte desfiintate, termenul e cumva caduc. Si in cazul de fata mai sunt 1-2 apartamente de folosesc uscatoria cf. destinatiei sale initiale. E discutabil care dintre cei doi coproprietari are dreptate. Si chiar daca lucrurile ar fi clare ca apa de izvor, daca nu se inteleg coproprietarii... instanta decide.

Nu inteleg comentariul de la randul doi. Un coproprietar incalca legea si apoi si celalalt incalca legea, nu avem 3 ani, nu conteaza care e primul si care al saptelea. In instanta ambii au o culpa, nu unul are o culpa primul si unul are o culpa al doilea. Asta nu pricepem, ca legea ne ajuta daca o respectam, nu daca reactionam emotional, haiduceste.

Hiba nu e ca ala le poate aduce inapoi, ca de regula asta e cel mai putin intalnit lucru in practica. Hiba e ca ne opunem unui mers legal si, dupa ce gasim urina pe usi, ne suparam ca legea nu ne apara, Legea ne apara daca o urmam. Vrem pedepsit vecinul? Mergem dupa lege. Vrem sa ne facem singuri dreptate? Atunci Dumnezeu cu mila, mai punem un acatist, ca legea nu ne ajuta in cazul asta.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2024
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat