avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza de abitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza de abitatie viagera

Buna seara.
am o mare problema si nu stiu cum sa gasesc rezolvarea. va rog sa ma ajutati.
Eu am un contract de vanzare cumparare intre mama si proprietarul garsonierei, mama fiind cumparatoarea. Eu sunt trecut in contract ca : si citez
" eu cumparatoarea , sunt de acord cu constituirea clauzei de abitatie viagera pentru fiul meu, pentru intreg imobilul descris mai sus , pe tot restul vietii sale, fara plata vreunei chirii"
In urma divortului am acceptat sa cumpar imobilul si sa o trec pe numele mamei ca fosta sotie sa nu mai aiba nici un drept. Mentionez ca mama este decedata si mai am fratii.
Acum daca ea este decedata , cum procedez? Impart cu fratii daca vand imobilul?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:12, 7 Februarie 2010
Daca mama era proprietara in momentul decesului, imobilul intra in masa succesorala, dvs. pastrandu-va dreptul de abitatie viagera.
Deci, proprietatea practic (legal) se imparte intre frati si sotul supravietuitor ( daca traieste tatal).

Daca va intelegeti cu fratii dvs. si ei cunosteau situatia, ca ati optat pt aceasta varianta, dar de fapt imobilul era al dvs., ar putea renunta la partile lor din masa succesorala, si astfel va ramane dvs.

Daca nu va intelegeti cu ei, din pacate se imparte.
demostenel a scris:

In urma divortului am acceptat sa cumpar imobilul si sa o trec pe numele mamei ca fosta sotie sa nu mai aiba nici un drept.

Fosta sotie n-ar mai fi avut oricum nici un drept asupra imobilului cumparat dupa divort.

Ati discutat cu un avocat inainte de a alege aceasta cale? Sau ati facut ...economie? Atunci puteti incepe sa calculati cat va costa acum economia de-atunci. (o sa repet cu obstinatie acesta idee pana se va prinde si de roman, fiindca el e obisnuit sa ajunga la avocat doar cand nu mai stie pe unde sa scoata camasa).

Da, veti imparti cu fratii.

Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala demostenel demostenel daca eu am un imobil si sunt trecut cu clauza de abitatie viagera si deschid masa succerorala si aduc in instanta dovezi precum ca eu am cumparat imobilul ... (vezi toată discuția)
Vânzare teren Cezar132 Cezar132 Bună ziua! Aș dori răspuns la următoarea întrebare: Pot vinde un teren din proximitatea unei case asupra căreia există un drept de abitație viager? ... (vezi toată discuția)
Uzufruct msavu msavu mama mea a stat in concubinaj cu un barbat .el i-a vandut ei apartamentul sau printr-un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager .Dupa 10 ani mama a ... (vezi toată discuția)