avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... soaterea minorului din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

soaterea minorului din tara

buna seara.as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu scoaterea fiului meu din tara.mentionez ca copilul are 5 ani,nu am fost casatorita cu tatal copilului,copilul nu poarta numele tatalui ci este doar recunoscut de tatal lui.intrebarea este..il pot scoate din tara pe pasaportul meu fara a fi necesara acea procura cu acordul si semnatura tatalui copilului?va multumesc
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 18:20, 16 Februarie 2010
Exista posibilitatea plecarii in afara tarii fara acordul celuilalt parinte, numai daca parintele la care se afla copilul are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care i s-a incredintat minorul spre crestere si ingrijire.

Intr-adevar, situatia se complica in conditiile in care iesirea din tara are loc in perioada de vizita a parintelui caruia nu i-a fost incredintat copilul.
Aveti dreptate! Mamele care sunt sfatuite ca pot pleca definitiv cu minorii din tara nu sut sfatuite bine cand in hotarare exista si dreptul celuilalt parinte de vizita si legaturi personale cu minorul. Aceasta este o exceptie de la regula pe care trebuie sa o inteleaga mamele. Sigur pot incalca hot. judecatoreasca si merge uneori definitiv cu minorul in strainatate. Lucratorii vamali uneori nu inteleg aceste diferente si sunt tentati sa-i lase pe parinti sa paraseasca tara indiferent ce scrie in hotarare..., altii insa sunt vigilenti si nu-i lasa chiar daca au acest drept....
Concluzionand sper ca s-a inteles diferente, respectiv incalcarea dreptului celuilat parinte de a nu mai beneficia de dreptul conferit de lege si stipulat in hot jud.
nici eu nu mai inteleg nimic..ma numesc Luiza si as dori si eu sa stiu cum sa procedez sa imi aduc fetita in vacanta in Grecia unde eu lucrez.Sunt divortata de 5 ani ,dar fostul are drept de vizita sambata si duminica la 2 saptamani pt cateva ore .As dori sa o aduc pe fetita mea de 5 ani in Grecia pe o perioada de 1 luna si jumatate dar sa o aduca o prietena si tot ea ea sa o aduca inapoi..Care sunt actele legale necesare la granita? si as mai dori sa stiu daca prin schimbarea domiciliului ,tot in tara,datorita serviciului sau prin recasatorire ,se considera ca incalc drepturile fostului sot? si atunci cum ramane cu viata mea si a copilului meu ...si eu am lasat fetita o perioada la parintii mei la tara ,dar niciodata nu l-am impiedicat sa vina sa vada fata sau sa plateasca bilet de tren pt ca parintii mei sa poata sa vina la el cu fata ..pentru asta tot am fost acuzata ca l-am privat de dreptul la vizita..va multumesc
Tuturor celor aflati in situatia de a nu stii cum se procedeaza atunci cand doresc sa paraseasca tara impreuna cu unul sau mai multi copii minori le recomand sa aiba in vedere prevederile art. 43 din Codul Familiei precum si art. 30 si urmatoarele din Legea nr. 248/2005 modif. privin regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
Raspunsul este ca nu puteti fara acordul scris al fostului sot.

Alte discuții în legătură

Custodie definitiva si irevocabila oscumpyka oscumpyka Buna seara..va multumesc in primul rand pentru raspunsuri...dar mai am si eu o intrebare din miile de intrebari la care inca nu le gasesc raspunsul....am ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Plecarea cu copil minor ContSters179554 ContSters179554 va rog sa imi spuneti daca fostul sot ia fost incredintata fetita de 6 ani jumate prin hotarare definitiva si irevocabila poate pleca cu fetita in spania sau ... (vezi toată discuția)