Dobre Loredana a scris:
Detin 1% din actiunile unei firme de prestigiu din Romania (declarata societate inchisa). Problema este ca de 7-8 ani conducerea CA-ul face numai cei doreste sufletelul cu activele(imobiliarele) cu tranzactionarea actiunilor si cu banii societatii si tot asa CA-ul precizez ca detine in mod concertat circa 30% din actiuni. Ce as putea face eu ca sa-mi vad partea de 1% salvata din mainile lor! Sunt oameni cu influenta si probabil intr-o justitie de azi nu am prea multe sanse cu la un proces echitabil! Ultima reevaluare a societatii cred ca s-a facut in 1998 cu ocazia aceasta actiunea a ajuns la 15,65 RON acum actiune se tranzactioneaza in intervalul 6-7 RON la 1000000de actiuni asta ar insemna 6-7milioane lei! Sincer numai un singur teren pe care il detine aceasta societate valoreaza in jur de 5-6milioane de euro ceea ce reprezinta cam 10% din activul societatii!
.
Buna ziua,
Incep prin a observa o inadvertenta: - faceti vorbire de o SC "(declarata societate inchisa)" si in acelasi timp de "actiunea se tranzactioneaza". Aceasta situatie este cvasi-imposibila: actiunile societatilor inchise nu se tranzactioneaza (se pot cesiona eventual numai intre actionarii existenti).
Cu privire la fondul intrebarii:
- asta-i viata de mic actionar - stai si te uiti ce bine o duce mangementul si conducerea firmei.
Cu o detinere de 1%, in principiu nu aveti nici o putere de influenta si/sau de control.
Puteti cel mult incerca sa vindeti la un pret rezonabil, prin iesirea voluntara din firma si solicitarea cu aceasta ocazie a unei evaluari independente a business-ului.
Consideratii generale pe marginea subiectului:
Motivele delistarii unui emitent de la Bursa sunt multiple, dar toate au un numitor comun: actionarul majoritar.
Dorinta acestuia de a nu mai avea de raportat catre entitatile pietei, de a nu mai fi nevoit sa respecte protectia micului actionar sau usurarea unor operatiuni in cadrul societatii (divizari, fuziuni, majorari/diminuari de capital), care se desfasoara mai greu si mai scump daca societatea este listata, sunt cateva din cele mai des intalnite motive ale delistarilor.
Iata o poveste a capitalismului din Romania (apud P.I):
"Pentru a exemplifica, aş da un singur exemplu: cei care au investit alături de Bill Gates în Microsoft, în urmă cu cinci, zece sau douăzeci de ani, şi-au mărit averile exact cu atât cu cât creştea şi averea lui Gates. Creştea averea lui de zece ori sau de o sută de ori, la fel creştea şi averea micului acţionar.
Cum a fost la noi ?
Exact acum sase ani se lista la Bursa de Valori rafinăria Petromidia. După un debut controversat, nici astăzi elucidat, preţul acţiunii s-a stabilizat în jurul a 700-800 de lei vechi.
După sase ani, preţul acţiunii este chiar mai mic decât atunci (600 -650 lei), deşi privatizarea rafinăriei e considerată una de succes. În acelaşi răstimp de sase ani, acţionarul majoritar a devenit cel mai bogat om din România vânzând o companie care avea drept perlă a coroanei tocmai rafinăria Petromidia.
Deci aceia care au investit alături de întreprinzătorul român în urmă cu sase ani au pierdut, deşi asociatul lor majoritar a dat lovitura vieţii, iar americanii care şi-au pus banii lângă cei ai lui Bill Gates au prosperat împreună cu el.
În ambele cazuri vorbim de afaceri legale"
Sa auzim numai de bine.
Cu stima,
Un Jucator pe Bursa si actinar minoritar la multe companii romanesti
P.S.
vedeti ce-i cu site-ul:
[ link extern ] /