avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! Invoirile de la locul de munca afecteaza ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! Invoirile de la locul de munca afecteaza salariul ...

Bună ziua! Invoirile de la locul de munca afecteaza salariul și tichetele de masa? Dacă un angajat se invoieste de la servici 2-3h intr-o zi,sau 2zile într-o luna,pentru rezolvarea unor probleme neprevazute,angajatorul are dreptul sa ii taie din nr de tichete de masă,respectiv din salariu?
Cel mai recent răspuns: conta2 , utilizator 09:53, 30 August 2024
Codul Muncii prevede că învoirile/absentarea de la locul de muncă pentru motive neprevăzute care fac
indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, se pot face în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului. Absentarea de la locul de muncă nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic. Angajatorul şi salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă, în limita numărului de zile de care a beneficiat.

Deci, având în vedere că zilele învoite se recuperează, angajatorul nu ar trebui să rețină din salariu sau din nr. de tichete.
Dacă timpul nu a fost recuperat, atunci este o situație diferită, pentru care angajatorul are dreptul reținerii din beneficiile oferite salariatului și pentru care v-ar putea face cercetare disciplinară.
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2024
conta2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatii pot lipsi de la serviciu 10 zile pe an, pentru situatii ... cataleya23 cataleya23 Angajatii pot lipsi de la serviciu 10 zile pe an, pentru situatii neprevazute? (vezi toată discuția)
Am înțeles că există o lege pentru recuperarea nemotivatelor mariusastra mariusastra Important am înțeles că există o legea m ar interesa sa știu exact ce lege art Chiar daca lipsești de la munca ne anunțat ai la dispoziție 10 zile sa ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa vasile13 vasile13 Conform legii 142/1998 la articolul 5 alineat 2 "angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare ... (vezi toată discuția)