Buna seara.
Va rog sa ma ajutati caut de cv timp pe internet,raspunsul, solutia potrivita insa se pare ca merg pe un drum fara sfarsit!
Situatia sta in felul urmator:
Sunt impreuna cu partenerul meu de 9 ani jumate
Am achizitionat impreuna 2 apartamente ,unul in august 2023,celalalt in februarie 2024,amandoua apartamente sunt cumparate in cota parte de 1/2 fiecare ,in calitate de coproprietari,noi NEFIIND CASATORITI !!insa au fost cumparate de amandoi muncit cot la cot pt acesti bani in strainatate pe parcursul acestor ani!
Acum ne dam seama de greseala...trebuia sa ne casatorim inainte...dar nu am facuto din diverse motive ,timp ,prioritati etc...insa am dori sa facem ceva ,un act,care dupa moartea unuia dintre noi sa ramana celuilalt tot,cea mai simpla metoda ,fara interventia dreptului parintilor,fratilor...am citit despre testamente...dar am ramas dezamagiti sa citim pe google ca totusi va exista o rezerva succesorala prin care parintii vor avea dreptul,chiar daca ne vom lasa unul altuia prin testament.
Va rog ,ce putem face sa ramana celuilalt dreptul deplin de proprietate asupra apartamentelor in caz de decesul unuia dintre noi!
Nu avrm copii niciunul dintre noi.
Va multumesc frumos
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nimic.
Doar sa va faceți testamente reciproce.
Puțin probabil sa decedati înaintea părinților. Iar dacă credeți ca aceștia ar fi dispuși sa solicite reductiunea testamentului...dvs știți, dvs ii cunoașteți.
Frații nu au nicio treabă.
Faptul ca v-ati fi casatorit, nu va salva, adica erati în aceeași situație. Chiar e mai bine ca ati luat pe cote parti, deci clara treaba.
Dacă va casatoriti însă , va mosteniti sotul, deci rezerva succesorala a părinților e oricum mai mica, apoi, nu e musai ca parintii sa fie în viata dacă decedeaza sotul înaintea dvs. Asa ca un testament e ok
Bunul dinaintea casatoriei nu devine comun dupa casatorie din ce stiu.....iar testamentul se poate ataca oricand ,sub orice forma ,daca am inteles bine eu!
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
doamna, sunteti coproprietari in cote egale, ce are fiecare acum, asa va avea si dupa casatorie, nu devine bun comun, e deja comun pe cote parti. de ce e mai bine sa va casatoriti? pt ca sotii se mostenesc intre ei si deci cota celorlalti mostenitori va fi mai mica si prin testament, se inlatura fratii de la mostenire si raman parintii care pot ataca sau nu, testamentul. si daca il ataca, in caz ca mai sunt in viata cand moare fiul lor, vor culege doar rezerva succesorala, adica jumatate din cat ar mosteni legal.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Nu mai citiți drept pe internet. Nici nu înțelegeți și nici nu știți ce studii are cel ce a scris
2. Testamentul poate fi redus (nu anulat, ci redus) doar la cererea moștenitorilor rezervatari.
Moștenitorii rezervatari sunt: părinții, soțul/soția și descendenții (copii, nepoți de la copii, strănepoți de la copii etc)
Frații, surorile, nepoții de la frati și alte neamuri, nu au niciun drept.
În cazul dvs:
- copii nu aveți
- soț nu aveți. Și dacă aveați, lui ii lăsați testamentul
- rămân părinții.
Părinții dvs sunt singurii care pot solicita reductiunea testamentului pe care l-ati lasa concubinului.