avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara. Va rog sa ma ajutati caut de ceva timp pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara. Va rog sa ma ajutati caut de ceva timp pe internet,raspunsul, ...

Buna seara.
Va rog sa ma ajutati caut de cv timp pe internet,raspunsul, solutia potrivita insa se pare ca merg pe un drum fara sfarsit!
Situatia sta in felul urmator:
Sunt impreuna cu partenerul meu de 9 ani jumate
Am achizitionat impreuna 2 apartamente ,unul in august 2023,celalalt in februarie 2024,amandoua apartamente sunt cumparate in cota parte de 1/2 fiecare ,in calitate de coproprietari,noi NEFIIND CASATORITI !!insa au fost cumparate de amandoi muncit cot la cot pt acesti bani in strainatate pe parcursul acestor ani!
Acum ne dam seama de greseala...trebuia sa ne casatorim inainte...dar nu am facuto din diverse motive ,timp ,prioritati etc...insa am dori sa facem ceva ,un act,care dupa moartea unuia dintre noi sa ramana celuilalt tot,cea mai simpla metoda ,fara interventia dreptului parintilor,fratilor...am citit despre testamente...dar am ramas dezamagiti sa citim pe google ca totusi va exista o rezerva succesorala prin care parintii vor avea dreptul,chiar daca ne vom lasa unul altuia prin testament.
Va rog ,ce putem face sa ramana celuilalt dreptul deplin de proprietate asupra apartamentelor in caz de decesul unuia dintre noi!
Nu avrm copii niciunul dintre noi.
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:02, 3 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nimic.
Doar sa va faceți testamente reciproce.
Puțin probabil sa decedati înaintea părinților. Iar dacă credeți ca aceștia ar fi dispuși sa solicite reductiunea testamentului...dvs știți, dvs ii cunoașteți.
Frații nu au nicio treabă.
Faptul ca v-ati fi casatorit, nu va salva, adica erati în aceeași situație. Chiar e mai bine ca ati luat pe cote parti, deci clara treaba.
Dacă va casatoriti însă , va mosteniti sotul, deci rezerva succesorala a părinților e oricum mai mica, apoi, nu e musai ca parintii sa fie în viata dacă decedeaza sotul înaintea dvs. Asa ca un testament e ok
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2024
gi-jane2, moderator
Bunul dinaintea casatoriei nu devine comun dupa casatorie din ce stiu.....iar testamentul se poate ataca oricand ,sub orice forma ,daca am inteles bine eu!
Cristina1990327, utilizator
acest răspuns util
doamna, sunteti coproprietari in cote egale, ce are fiecare acum, asa va avea si dupa casatorie, nu devine bun comun, e deja comun pe cote parti. de ce e mai bine sa va casatoriti? pt ca sotii se mostenesc intre ei si deci cota celorlalti mostenitori va fi mai mica si prin testament, se inlatura fratii de la mostenire si raman parintii care pot ataca sau nu, testamentul. si daca il ataca, in caz ca mai sunt in viata cand moare fiul lor, vor culege doar rezerva succesorala, adica jumatate din cat ar mosteni legal.
gi-jane2, moderator
acest răspuns util
1. Nu mai citiți drept pe internet. Nici nu înțelegeți și nici nu știți ce studii are cel ce a scris
2. Testamentul poate fi redus (nu anulat, ci redus) doar la cererea moștenitorilor rezervatari.
Moștenitorii rezervatari sunt: părinții, soțul/soția și descendenții (copii, nepoți de la copii, strănepoți de la copii etc)
Frații, surorile, nepoții de la frati și alte neamuri, nu au niciun drept.
În cazul dvs:
- copii nu aveți
- soț nu aveți. Și dacă aveați, lui ii lăsați testamentul
- rămân părinții.

Părinții dvs sunt singurii care pot solicita reductiunea testamentului pe care l-ati lasa concubinului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament inatacabil valeria1953 valeria1953 Doresc sa fac un testament care sa nu poata fi atacat(contestat) .Eu nu am copii si vreau sa las mostenire toate bunurile mele unui baiat de 10 ani - copilul ... (vezi toată discuția)
Mostenire testament legatar universal magdalena46 magdalena46 Sotul prin testament, incheiat la notar, m-a desemnat mostenitor legatar universal conf art. 1055 Cod Civil (nu avem copii). In acest caz as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate. posibilitatea de a dispune prin acte oneroase sau cu titlu gratuit. modalitati cami250786 cami250786 Buna ziua, O prietena apropiata are sotul bolnav de cancer in stadiul 4 si au in proprietate impreuna un apartament , o garsoniera si o masina.Mama sotului ... (vezi toată discuția)