MelindaB a scris:
Cota comuna reprezinta partea comuna sau proprietatea comuna din tot sistemul/instalatia de incalzire al blocului.
Problema este ca presedintele si conducerea blocului nu poate schimba hotararea adunarii generale.
In schimb daca acesta cota stabilita este mai mare decat cata comuna reala, atunci cei care consuma mai mult, vor plati si din cota comuna mai mult, fata de cei care isi inchid caloriferele.
Daca cota comuna nu este reala, atunci nici repartizarea nu va fi corecta, fata de cei ca re consuma mai mult.
Initial am crezut ca vorbiti despre acea parte din factura de agent termic care se repartizeaza pentru incalzirea spatiilor comune (holuri, uscatoare, casa scarii) si acea parte din facrura care se repartizeaza pentru conductele, tevile ce trec prin apartamente (inclusiv pentru cei cu centrale de apartament).
Acestea conform unor norme si din practica multor asociatii sunt de 10% si respaectiv 15% din valoarea facturii.
Dar asa cum dati dumneavoastra definitiile mai sus, nu se mai intelege nimic din ce vreti. Cota comuna definita de dv este cota parte indiviza de proprietate. Aceasta este consemnata in actul de proprietate si se calculeaza sau recalculeaza (in conditiile prevazute in lege), ca raport procentual intre suprafata utila a apartamentului dv si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor. Acesta este un procent (1-2-5-6%) care se aplica pentru repartizarea acelor cheltuieli care se impart pe cota indiviza conform legii.
Acest procent de proprietate comuna (asa cum spuneti in definitia data) nu poate fi stabilit prin vot in adunarea generala ci se stabileste matematic. Nu se negociaza, nu se schimba cum vrea o majoritate sau o minoritate.