avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota comuna din factura de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota comuna din factura de incalzire

Am inteles ca aceasta cota comuna , respectiv procentul, se stabileste in sedinta adunarii generale al proprietarilor.

Sa spunem ca s-a stabilit 20% . Daca unul din proprietari considera ca acest procent este prea mic fata de cota reala, contesta hotararea in fata instantei, credeti ca are sansa de castig ?

Din cate stiu legislatia prevede stabilirea si existenta cotei comune dar nu am gasit nici o referire la cuantumul acestei cote.
Cel mai recent răspuns: curoizitate , utilizator 12:02, 2 Martie 2012
tare sint curios care sint argumentele pentru care cereti o cota mai mare :)
parerea mea este ca nu aveti sorti de izbinda in instanta DACA acea decizie a fost luata in conditii legale, si anume de 1/2 +1 din numarul celor prezenti la sedinta cu pricina. singurul lucru de care va puteti lega ar fi faptul ca acea decizie a fost luata la prima intrunire a AG, fara a fi prezenti 1/2+1 din numarul total de proprietari (sau reprezentanti legali ai acestora), la cea de-a doua sedinta nemaifiind necesar acest cuantuum.
echilibrarea hidraulica nu se face in fiecare zi, ci inainte de punerea in functiune a instalatiei (atunci cind este noua). pentru aceasta erau folositi robineti vechi, care aveau aceasta posibilitate, majoritatea celor termostatati montati odata cu repartitoarele neavind aceasta posibilitate de reglare hidraulica. oricum, in conditiile in care fiecare isi umbla la romineti dupa propria-i pofta, aceasta echilibrare nu-si mai are rostul, ca instalatia se dezechilibreaza imediat din cauza manevrelor fiecaruia.
MelindaB a scris:

Cota comuna reprezinta partea comuna sau proprietatea comuna din tot sistemul/instalatia de incalzire al blocului.
Problema este ca presedintele si conducerea blocului nu poate schimba hotararea adunarii generale.
In schimb daca acesta cota stabilita este mai mare decat cata comuna reala, atunci cei care consuma mai mult, vor plati si din cota comuna mai mult, fata de cei care isi inchid caloriferele.
Daca cota comuna nu este reala, atunci nici repartizarea nu va fi corecta, fata de cei ca re consuma mai mult.

Initial am crezut ca vorbiti despre acea parte din factura de agent termic care se repartizeaza pentru incalzirea spatiilor comune (holuri, uscatoare, casa scarii) si acea parte din facrura care se repartizeaza pentru conductele, tevile ce trec prin apartamente (inclusiv pentru cei cu centrale de apartament).
Acestea conform unor norme si din practica multor asociatii sunt de 10% si respaectiv 15% din valoarea facturii.
Dar asa cum dati dumneavoastra definitiile mai sus, nu se mai intelege nimic din ce vreti. Cota comuna definita de dv este cota parte indiviza de proprietate. Aceasta este consemnata in actul de proprietate si se calculeaza sau recalculeaza (in conditiile prevazute in lege), ca raport procentual intre suprafata utila a apartamentului dv si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor. Acesta este un procent (1-2-5-6%) care se aplica pentru repartizarea acelor cheltuieli care se impart pe cota indiviza conform legii.
Acest procent de proprietate comuna (asa cum spuneti in definitia data) nu poate fi stabilit prin vot in adunarea generala ci se stabileste matematic. Nu se negociaza, nu se schimba cum vrea o majoritate sau o minoritate.

@ adrintot,

Scuze, daca nu am fost coerenta in exprimare.

Sa va explic cum inteleg eu aceste cote si repartizarera cheltuielilor.

Ati inteles bine la inceput, m-am referit la partea din factura reprezentand spatiile comune (ex caloriferele din uscatoria blocului, tevile din pivnita, etc.) si la coloanele comune ce trec prin fiecare apartament .
Toate acestea reprezinta proprietate comuna indiviza, si sa presupunem ca
aceste parti - cota comuna - reprezinta un procent de 30 % din consumul total al facturii de incalzire.

Acest procent se imparte la toti proprietarii in functie de cota de proprietate individuala, respectiv daca X are 2 camere (50 mp) va plati 5 lei, Y are 4 camere (100 mp), el va plati 10 din cota comuna.

Dar sa presupunem ca in tot blocul, cota de proprietate este egala, si daca cota comuna (in acceptiunea) mea ar reprezenta,
---in realitatre 30%,
----iar in sedinta s-a votat doar 20%,

1. proprietarului A care are inchis toata luna robinetul, i se repartizeaza, din cota comuna, 10% in loc de 15%
2. proprietarului B care are deschis toata luna robinetul, i se repartizeaza 15% in loc de 10%
daca tot vreti neaparat sa-i bagati mai mult la plata (pentru partea comuna) pe cei care-si inchid caloriferele , eu zic sa cereti un procent mai mare ... 60-70% :D
v-am mai spus si o repet ... procentul de 20% si-asa este prea mare fata de pierderile pe partile comune, suprafata radianta a acestora fiind mult mai mica fata de acel procent din totalul suprafetelor radiante ale tuturor caloriferelor.
parerea mea ... nu aveti de ce sa cereti un procent mai mare
in afara de asta, daca tot s-au montat repartitoare in bloc, nu inteleg de ce asociatia nu a montat repartitoare si la caloriferele din uscatorie, spalatorie, birou, pentru o mai mare transparenta.
Caldura "la comun" are o impartire cat se poate de fixa si anume:
- din factura se extrage 10% pentru spatiile comune si 15% pentru caldura provenita din tevile verticale. Aceasta caldura la comun nu sunt pierderi de caldura, ci chiar caldura....care incalzeste!
- aceste procente, fie 15%, in cazul in care nu aveti spatii comune incalzite, fie 25% (10% + 15%) se impart tuturor proprietarilor in functie de cota-parte indiviza, fiind asimilate cheltuielilor care se impart pe suprafata.

Nici adunarea generala, nici comitetul executiv al asociatiei NU AU menirea sa hotarasca sau sa decida intr-o problema de ordin strict tehnic. Daca vreti sa stiti exact procentul care trebuie aplicat si extras din factura pentru caldura la comun consultati furnizorul de agent termic, care este singurul in masura sa va lamureasca. Ca nu a ajuns coana Marioara de la 3 si cu nea Ionel de la 5 sa stie ce chestie se intampla cu transferul termic prin tevile si peretii blocului......

Reglarea de conturi intre proprietari, ca unii folosesc, iar altii nu, caldura pe propriile calorifere si sa va dati cu parerea ca parca ati auzit ceva despre nu-stiu-ce-echilibrare-hidraulica nu trebuie sa va impinga la hotarari, decizii arbitrare care au de-a face numai cu sintagma "sa moara capra vecinului" sau daca nu moare de tot, macar s-o lesinam un pic prin procese inutile in instanta.
............................
Intrebare de 10000 puncte:
Cine va face calculul la caldura si cum ati ajuns la acel exemplu din finalul ultimului Dv. mesaj cu 10% daca nu consumi si 15% daca consumi....ca pentru mine este de-a dreptul supercalifragilistic!
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)