Am inteles ca aceasta cota comuna , respectiv procentul, se stabileste in sedinta adunarii generale al proprietarilor.
Sa spunem ca s-a stabilit 20% . Daca unul din proprietari considera ca acest procent este prea mic fata de cota reala, contesta hotararea in fata instantei, credeti ca are sansa de castig ?
Din cate stiu legislatia prevede stabilirea si existenta cotei comune dar nu am gasit nici o referire la cuantumul acestei cote.
din punct de vedere tehnic, orice degajare de caldura este numita pierdere de caldura. numai ca acea caldura pierduta in spatiile pe care le dorim incalzite a fost denumita caldura (utilizata), pierderile nedorite raminind la aceeasi denumire.
Prima data sa respund la intrebarea - Cum am facut calculul:
Sa presupunem procentul de "caldura comuna"
---in realitatre 30%,
---iar in sedinta s-a votat doar 20%, ( calculele sa fac dupa cota stabilita)
si sa presupunem ca in bloc exista doua apartamente de acesi marime.
1. Proprietarului A care are inchis toata luna robinetul, i se repartizeaza, din cota comuna, 10% in loc de 15% (cea reala)
2. proprietarului B care are deschis toata luna robinetul, i se repartizeaza - practic 15% in loc de 10%
Procentul se injumatateste, pt. ca sunt doar 2 apartamente (conform presupunerii)
Sper ca ma-ti inteles...
Firmare care face calculele este Techem. Ati avut dreptate in ceea ce priveste faptul ca multi oameni nu inteleg aceste calcule si chestiunile tehice, motiv pt. care firma cititoare le propune un model sau o varianta si ei accepta "cu ochii inchisi".
Am pomenit de echilibrarea hidraulica, pt ca aceasta asigura presiunea si temperatura constanta atat la parter cat si la etaj. Si dupa cum stiti majoritatea asociaciilor nu au montate aceste dispozitive. Iar dupa producerea dezechilibrului hidraulic repartizarea consumului nu se poate calcula corect.
Consider ca, costul caldurii in mare masura depinde in afara consumului de :
a) cota comuna
b) echilibrare hidraulica
c) factorii de corectie
Firma cititoare sustine ei doar calculeaza iar asociatia hotaraste : cota comuna propusa de ei, montarea sistemului hidraulic si factorii de corectie in procente propuse tot de ei.
Platesc caldura in medie de 500 lei/luna, nu mi se pare corect, nu am nimic personal cu vecinii, dar ei platesc cam 100 lei/luna.
In comparatie cu un alt bloc unde nu exista montate repartitoare de costuri, la apartamentele de acesi marime unde se calculeaza costul dupa metri patrati radianti se plateste cam 170 lei/luna, caldura se da in permanenta fiind incalzit tot blocul, pierderile fiind reduse.
Nu vi se pare ceva in neregula cu repartizarea costurilor in acest caz ?
Care este solutia ?
Si daca tot am intrat in detalii va rog sa-mi raspundeti de unde stiti de procentele acelea tehnice la care va-ti referit de 10% pt. spatii comune si 15% pt. tevi verticale ?
gresiti flagrant:
- cine v-a informat pe dvs ca acel procent de 30% este cel real, si nu este de 10%, 50% sau chiar 30,725% ? trebuie sa fie cineva foarte "documentat" :D
- sa zicem ca procentul este de 25% din factura (sa nu fie nici ca asociatia, nici ca dvs :P ). pai acel procent de 25 % pentru partile comune se aplica indiferent daca acel proprietar isi deschide sau nu caloriferul/caloriferele personal/e si se aplica la toata factura de la furnizor, nu la consumul de pe repartitoare. iar din valoarea rezultata platiti doar cota parte cit va revine prin cota indiviza.
- prin echilibrarea hidraulica nu se regleaza presiuni sau temperaturi, ci debite de agent termic. presiunea difera in functie de etaj .... este mai mica la ultimul etaj si cea mai mare in subsol. si indiferent cit de bine ar fi facuta echilibrarea hidraulica, oricum va exista o diferenta de temperatura intre parter si ultimul etaj datorita pierderilor de caldura de pe tevile comune
in ceea ce priveste diferenta de plata intre dvs si vecinul, probabil ca dvs dati robinetul la maxim toata ziua, iar el doar cind este acasa, si nici atunci la maxim. depinde de cum vrea fiecare sa aiba temperatura in incaperi. sint persoane care vor un minim de 19-20grade, sau altii vor 25-26 grade. iar superconfortul costa.
Pai tocmai asta este problema ca asociatia sustine ca ei hotarasc cota comuna, indiferent de cota reala, iar eu nu am decat sa platesc 500 lei pe luna daca vreau sa obtin 20 de grade C. Am discutat cu asociatia, ei dau vina pe firma cititoare, iar firma cititoare da vina pe hotararea asociatiei.
O alta vecina spune ca ea plateste cu mult mai putin, dar are maxim 17 grade in apartament. In comparartie cu apartamentele din blocul fara repartitoare unde sunt 21 de grade C. la nici jumatate din pretul pe care-l platesc eu.
intr-un alt topic pe aceeasi tema am explicat de ce a fost o mare teapa montarea repartitoarelor, inchiderea robinetilor de la calorifere mai mult ajutind la cresterea consumului energetic decit la scaderea acestuia, fiind nevoie de o cantitate mai mare de caldura pt incalzirea peretilor decit pentru mentinerea acestora la o anumita temperatura constanta.
pe de alta parte, nu numai eu v-am spus ca decizia adunarii generale este legala si ca pierdeti intr-un eventual proces intentat asociatiei pe aceasta tema. cititi cu atentie legea 230/2007 la articolele referitoare la deciziile AG.
oricum, sint convins ca nici macar cresterea pina la 30% a procentului cu partile comune nu va ajuta prea mult. poate cu 20-30 lei/luna, dar e cantitate neglijabila. unul dintre administratori de bloc care posteaza pe aici ar putea face, de curiozitate, o simulare la dinsii la asociatie si sa ne spuna cit a fost diferenta intre calculul caldurii la partile comune pt un procent de 20% si unul de 30%.