avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota comuna din factura de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota comuna din factura de incalzire

Am inteles ca aceasta cota comuna , respectiv procentul, se stabileste in sedinta adunarii generale al proprietarilor.

Sa spunem ca s-a stabilit 20% . Daca unul din proprietari considera ca acest procent este prea mic fata de cota reala, contesta hotararea in fata instantei, credeti ca are sansa de castig ?

Din cate stiu legislatia prevede stabilirea si existenta cotei comune dar nu am gasit nici o referire la cuantumul acestei cote.
Cel mai recent răspuns: curoizitate , utilizator 12:02, 2 Martie 2012
carol_lorac a scris:

intr-un alt topic pe aceeasi tema am explicat de ce a fost o mare teapa montarea repartitoarelor,

Ca simplu utilizator de repartitoare de caldura imi permit -iertata sa imi fie indrazneala -sa il contrazic pe autor.
Chiar daca forumul nu constituie consultanta juridica si nici tehnica ,deci nu poate fi pusa in discutie simularea la care se face trimitere, apreciez ca respectivele repartitoare chiar isi justifica prezenta si efortul financiar initial de montare.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
Cele 2 procente (10% pentru spatii comune si 15% pentru coloanele verticale), am mai spus asta si pe alte topicuri la aceasta tema le-am luat din doua tabele de la doua blocuri diferite, unul de garsoniere, altul cu apartamente, tabele calculate de firma care a montat repartitoarele si care ne calculeaza caldura lunar.

Pentru simularea propusa de @carol_lorac am facut simularea cu 25% in loc de 15% pentru coloanele verticale, luand propriul meu exemplu (apartament).
Astfel prin aplicarea unui procent de 25% pe coloana verticala am obtinut o diferenta de valoare de 6.87 lei fata de procentul de 15%.
E mult, e putin? Fiecare isi cunoaste buzunarul.

@MelindaB
N-am inteles daca calculul acela cu 15% si 10% pentru cei care dau drumul la caldura si cei care nu dau drumul la caldura este propunerea Dv., dar...cred ca sunteti intr-o mare eroare.

1. Acest procent de 10 sau 15 sau 25 sau 50% trebuie sa fie aplicat la toata lumea. In programul de calcul ordinea operatiunilor este intai extragerea procentelor de caldura la comun si apoi calculele celelalte, deci inainte de a se sti cate si ce persoane dau drumul sau nu dau drumul la calorifere, plus ca nu pot fi doua standarde pentru cele doua categorii de persoane destul de incerte ca limitare (poate sunt unii care dau drumul la calorifere 1 ora pe zi sau 5 ore...acestia in ce categorie intra?);

2. Softul de calcul este standard, adica livrat de firma producatoare de repartitoare si este proprietatea firmei care va calculeaza. In acest soft nu se poate umbla la procedura de calcul, ci se introduc numai datele.
Pe de alta parte acest soft si parametrii lui sunt aprobati de ANRSC, autoritatea in materie.

Faptul ca o asociatie de proprietari negociaza cu firma de calcul aceste procente de caldura la comun, fara a avea o baza tehnica, numai ca asa a vrut adunarea generala...sau cine o fi hotarat acolo, este o greseala.....si nu numai atat. Nu ma hazardez sa calific gestul din punct de vedere juridic, dar stiu un lucru, pe care il subliniez de fiecare data cand am prilejul:
................... adunarea generala sau comitetul executiv sau presedintele asociatiei sau administratorul (la limita) nu pot hotari orice, mai ales cand e vorba de criterii tehnice sau juridice. Pot hotari daca si cat fond de rulment sa se plateasca de locatari, pot hotari daca se fac reparatii generale in subsol si ce suma sa se stranga pentru asta, dar nu pot hotari ca proprietarul de la ap. N trebuie sa plateasca mai mult decat proprietarul de la V o caldura care vine pe teava comuna pentru ca nu poate fi masurata nici la N, nici la V...pentru ca nu sunt aparate de masura in apartamente pentru tevile verticale.

Sa nu fetisizam dincolo de limitele rationale rolul unei adunari generale, macar si pentru faptul ca la acele adunari generale nu vine toata lumea, din diferite motive, dar si pentru faptul ca o problema de ordin tehnic sau juridic nu poate fi hotarata de o mana de oameni care nu au calificarea de o face.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
elga50, moderator
va multumesc doamna elga pt simulare. banuielile mi-au fost confirmate .... nu este o diferenta prea mare intre calculul initial si cel cu 10% in plus. cel putin nu de ordinul milioanelor, asa cum lasa sa se inteleaga @melindab. ceea ce inseamna ca problema este in alta parte. ceea ce nu ar justifica absolut deloc dorinta de a merge in instanta pentru marirea procentului la partile comune, mai ales daca acel procent initial a fost stabilit in adunarea generala legal constituita. mie mi se pare o actiune in care ar pierde timp, bani si nervi, si nu cred ca ar avea sorti de izbinda ;)
Buna ziua, am si eu o intrebare legata de acest subiect.
Locuiesc pe o scara de bloc care are 10 apartamente, 4 etaje. In lunile decembrie si ianuarie factura de la caldura a fost in medie de 1800 ron. Factura pe parti comune+ tevi a fost de 100 ron. Eu stau intr-un apartament cu 2 camere si factura pt caldura pe decembrie mi-a venit 320 ron la pretul de 0,5065 per unitate, iar pe ianuarie 260 la pretul de 0,3529. Pt parti comune + tevi am platit 12 lei in plus. Vreau sa va rog sa-mi spuneti daca este corect ca factura pt partile comune sa fie atat de mica, tinand cont si de faptul ca in acest imobil sunt 3 apartament cu 4 camere si unul cu 3 care platesc aceeasi suma pt partile comune. Tin sa precizez ca atat administratorul cat si presedintele de bloc si-au instalat centrale termice si dintr-o discutie pe care am avut-o telefonic cu o angajata a firmei de repartitoare, acesta mi-a spus ca d-nul presedinte a amenintat ca in cazul in care se mareste procentul de la partile comune renunta la acesta firma. Ce pot sa fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)