avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am o speta privind o mostenire, iar notarul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am o speta privind o mostenire, iar notarul si avocatii ...

Buna ziua,

Am o speta privind o mostenire, iar notarul si avocatii pe care i-am consultat nu au reusit sa o solutioneze sau sa ne indrume in directia buna.
Parintii mei au locuit intr-un apartament. Dupa moartea mamei, s-a facut succesiunea. Apoi tatal meu s-a recasatorit.
Dupa moartea lui, s-a facut succesiune intre mine si mama vitrega. De curand, a murit si mama mea vitrega. Ea a fost adoptata si nu stim nimic despre posibili mostenitori, nu avem certificatul de adoptie si nicio legatura cu familia ei.
Nu m-a adoptat si nici nu a facut testament. Partea ei de apartament nu poate fi acum atribuita nimanui, ceea ce ma impiedica sa vand proprietatea.
Ce solutii as avea? Notarul nu mi-a oferit nicio solutie, iar ultimul avocat consultat mi-a sugerat ori sa fac demersuri pentru a identifica posibili urmasi/mostenitori ai mamei vitrege, ori sa apelez la o firma dispusa sa cumpere cota mea parte din apartament.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lena_b , utilizator 23:18, 3 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Trebuie sa incercati sa obtineti un certificat de vacanta succesorala sau eventual o hotarare judecatoreasca care sa constate o astfel de vacanta.
Dacă nu exista în viata rude pana la gradul 4 (asta însemnând sa prezentați dovezi în acest sens), moștenirea esta vacantă.
O va culege statul prin UAT.
Nu aveți ce sa vindeți, ca nu aveți nicio calitate vizavi de succesiunea respectivă.
Buna ziua,

Multumesc pt raspuns.
Detin deja o.cota parte din proprietate, ca urmare a succesiunii facute dupa moartea tatalui. Ce inseamna "mostenirea este vacanta si o va culege statul"? Inseamna ca statul isi va insusi intreaga proprietate?
Dovezi ca nu exista rude in viata nu stiu cum as putea obtine.
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2024
Lena_b, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inseamna ca statul isi va insusi intreaga proprietate?

Fix exact. Dar nu "își insuseste" ,ci este o prevedere legală.
Art. 1135 Cod civil
(1) Dacă nu sunt moştenitori legali sau testamentari, moştenirea este vacantă.

Art.1138 Cod civil
Moştenirile vacante revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii şi intră în domeniul lor privat. Este considerată nescrisă orice dispoziţie testamentară care, fără a stipula transmiterea bunurilor moştenirii, urmăreşte să înlăture această regulă.
Buna ziua,

Multumesc pt raspuns. Ce reprezinta acest certificat si de ce am nevoie pt obtinerea lui?

Mihail Croitoru a scris:

Buna ziua,
Trebuie sa incercati sa obtineti un certificat de vacanta succesorala sau eventual o hotarare judecatoreasca care sa constate o astfel de vacanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate privata Adytzu72 Adytzu72 Cum se procedeaza in cazul unui apartament proprietate privata atunci cand proprietarul, declarat cetatzean de onoare al unui oras, decedeaza si nu este ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament fam.panait fam.panait salut ! , am si eu o intrebare. in blocul in care stau avem un apartament al carui proprietar a murit iar urmasi nu sunt in tara si are foarte multe datorii, ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă dacă, după decesul unei persoane, nimeni nu deschide succesiunea? dan_2018 dan_2018 O persoana a decedat si a avut in posesie un apartament. Nimeni nu deschide succesiunea. Ce se intimpla cu apartamentul daca nimeni nu spune nimic, nici cei ... (vezi toată discuția)