avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara...posibila concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara...posibila concediere?

Lucrez la un supermarket cu functia de casiera.Acum cateva zile s-a intamplat sa vina un client cu un LCD cu diagonala mare intr-un carucior pe care l-am incasat si nu am observat ca in spatele acestuia se afla un alt produs in valoare de 10 lei.Dupa ce clientul s-a dus sa faca garantia,a observat acel produs si a specificat ca produsul respectiv nu a fost incasat.Asa s-a dus zvonul si la superiorii mei care au hotarat dupa 5 zile de la data "accidentului" sa imi inmaneze o convocare scrisa cum ca sunt chemata in fata unei comisii in vederea unei cercetari disciplinare. As dori sa stiu ce drepturi am in aceasta situatie ca si angajat (cum si cine ma poate apara). Avand in vedere faptul ca gravitatea faptei nu este mare (produsul respectiv a fost facturat pana la urma la solicitarea clientului, deci in nici un caz nu se poate pune problema de furt sau intentie de furt, din partea mea sau din partea clientului) si ca nu am adus nici un prejudiciu firmei (dupa cum am mai spus, produsul a fost incasat), cat de grava poate fi sanctiunea in cazul acesta? Se poate ajunge la concediere?
Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Dessire , utilizator 21:29, 8 Februarie 2010
Din punctul meu de vedere nu se poate ajunge la concedire decat daca se dovedeste favorizarea furtului.
Aveti dreptul de a contesta orice masura dispusa.

avocat Claudiu Lascoschi
Va pot apara reprezentantii sindicatului din care faceti parte, iar daca nu - reprezentantii salariatilor (daca organizatia din care faceti parte are peste 21 de angajati ar trebui - cf legii - sa existe si reprezentant/reprezentanti ai salariatilor).
Referitor la concediere, nici eu nu cred ca va poate sanctiona atat de dur numai sa fiti la prima abatere.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
Daniela SANDU, Avocat
Eu cred ca nu o poate sanctiona pt ca nu este agent de paza si daca nu a vazut este nevinovata.
Daca se va decide sanctionarea dvs cu desfacerea disciplinara, aveti posibilitatea de a ataca in instanta decizia de concediere in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei.
In timpul cercetarii disciplinare, salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare.
De asemenea, in cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.

Va multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizari in baza a 3 avertismente Dessire Dessire Sunt angajata la o firma de 10 luni.Din februarie au inceput sa faca diponibilizari,restructurari pentru a reduce din personal datorita crizei.Cu cateva zile ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca referat de sanctionare axel0_0 axel0_0 salut , sunt nou in domeniul forumurilor dar sper ca cineva care se pricepe ma poate ajuta intr-o problema legata de concedierea pe motive disciplinare. din ... (vezi toată discuția)