Lucrez la un supermarket cu functia de casiera.Acum cateva zile s-a intamplat sa vina un client cu un LCD cu diagonala mare intr-un carucior pe care l-am incasat si nu am observat ca in spatele acestuia se afla un alt produs in valoare de 10 lei.Dupa ce clientul s-a dus sa faca garantia,a observat acel produs si a specificat ca produsul respectiv nu a fost incasat.Asa s-a dus zvonul si la superiorii mei care au hotarat dupa 5 zile de la data "accidentului" sa imi inmaneze o convocare scrisa cum ca sunt chemata in fata unei comisii in vederea unei cercetari disciplinare. As dori sa stiu ce drepturi am in aceasta situatie ca si angajat (cum si cine ma poate apara). Avand in vedere faptul ca gravitatea faptei nu este mare (produsul respectiv a fost facturat pana la urma la solicitarea clientului, deci in nici un caz nu se poate pune problema de furt sau intentie de furt, din partea mea sau din partea clientului) si ca nu am adus nici un prejudiciu firmei (dupa cum am mai spus, produsul a fost incasat), cat de grava poate fi sanctiunea in cazul acesta? Se poate ajunge la concediere?
Va multumesc pentru timpul acordat.
Din punctul meu de vedere nu se poate ajunge la concedire decat daca se dovedeste favorizarea furtului.
Aveti dreptul de a contesta orice masura dispusa.
Va pot apara reprezentantii sindicatului din care faceti parte, iar daca nu - reprezentantii salariatilor (daca organizatia din care faceti parte are peste 21 de angajati ar trebui - cf legii - sa existe si reprezentant/reprezentanti ai salariatilor).
Referitor la concediere, nici eu nu cred ca va poate sanctiona atat de dur numai sa fiti la prima abatere.
Daca se va decide sanctionarea dvs cu desfacerea disciplinara, aveti posibilitatea de a ataca in instanta decizia de concediere in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei.
In timpul cercetarii disciplinare, salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare.
De asemenea, in cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.