avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT Buna ziua, Cum functioneaza in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT Buna ziua, Cum functioneaza in cazul legislatiei romanesti, exista ...

Buna ziua,
Cum functioneaza in cazul legislatiei romanesti, exista termenul de testament ? Se poate face testament ? se ia in considerare la succesiune ?
Stiu ca de dezbatut oricum se dezbate, dar ma intereseaza daca acest document are vreo importanta in aceasta dezbatere pentru succesiune.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Mihail Croitoru , Avocat 17:47, 4 Septembrie 2024
Buna ziua

Da, exista si evident ca se ia in considerare.

Nu pot fi inlaturati complet de la mostenire copiii/nepotii/stranepotii, parintii si sotul supravietuitor (in functie de situatie). Ei vor avea parte la cel putin o jumatate din cat li s-ar fi cuvenit in lipsa dispozitiilor din testament.
Buna ziua! Desigur, in Romania, vorbim despre mostenire legala si mostenire testamentara (in baza unui testament). Deci, in eventualitatea in care se face dovada unui testament (care indeplineste conditiile de fond si forma cerute de lege), se va tine cont de acest document la momentul impartirii masei succesorale (integral sau partial, in functie de cum afecteaza drepturile celorlalti mostenitori).
Sigur. Puteti sa incheiati un testament si pentru asta va recomand sa apelati la un avocat pentru a va indruma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara referitor la întrebarea din înainte dacă moștenitori ... Smeraldo Smeraldo Bună seara referitor la întrebarea din înainte dacă moștenitori testamentari ne find rude nu vor sa se prezinte la dezbaterea succesorală, se poate ... (vezi toată discuția)
Testament fără succesiune dezbătută. care e situația bunurilor cuprinse în el? voichita4075 voichita4075 am 77 de ani,am testament pe un teren (pe el exista dintotdeauna o casuta) din anul 1955,Acest testament este facut de bunicul meu. intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)