avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CFP - cum afectează indemnizația CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CFP - cum afectează indemnizația CCC?

Concediu fara plată anterior intrării în ccc - cum afectează indemnizația?

Bună ziua,
As dori să știu cum afectează calculul indemnizației pentru ccc dacă în perioada anterioară intrării în ccc îmi iau 1-2 luni de concediu fara plată (in scopul de a mă pregăti pentru admiterea la rezidențiat - farmacie).
Mai exact din informațiile căutate până acum am concluzionat așa, însă nu știu dacă este 100% corect:
- lunile cu concediu fără plată se exclud din perioada de referință pentru calculul indemnizației deoarece se consideră cu venit zero
- este bine de evitat CFP partial deoarece în lunile respective venitul va fi mai mic și totuși acestea se vor lua în considerare pentru calculul indemnizației trăgând in jos media veniturilor (un exemplu extrem, într-o luna s-a lucrat o singură zi, restul lunii având CFP)
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 8 Septembrie 2024
Da, lunile cu concediu fără plată integral se exclud din perioada de referință pentru calculul indemnizației deoarece nu s-a realizat un venit.

In lunile cu venit se CFP , in calculul celor 12 luni se includ și fracțiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului.
Prin fracțiune de lună se înțelege efectuarea a cel puțin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptățită a realizat venituri supuse impozitului .
Prin excepție, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracțiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut mai sus.
Bună ziua și mulțumesc pentru răspuns!

Puteți clarifica va rog ultima parte referitoare la cele 3 luni in care prin excepție se consideră fracțiune de luna și lunile in care se lucrează și mai puțin de jum. din nr. total de zile?
In cazul meu, dacă iau concediu fără plată în lunile octombrie și noiembrie, dar în octombrie lucrez 5 zile, se ia în calcul luna octombrie sau nu?

Cornel Vasile a scris:

Da, lunile cu concediu fără plată integral se exclud din perioada de referință pentru calculul indemnizației deoarece nu s-a realizat un venit.

In lunile cu venit se CFP , in calculul celor 12 luni se includ și fracțiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului.
Prin fracțiune de lună se înțelege efectuarea a cel puțin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptățită a realizat venituri supuse impozitului .
Prin excepție, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracțiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut mai sus.

In opinia mea, in calcul se ia mai intai lunile intregi, iar daca cel care solicita nu are asa ceva si are fractiuni de luna in care a realizat venituri, atunci acestea intra in calculul celor 12 luni.

De exemplu, daca o luna are 20 de zile lucratoare ..regula este de minim 10 zile lucratoare cu venituri ..in situatia in care are mai putin de 10 zile , atunci acea perioada intra la exceptii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum afecteaza concediul fara plata la calculul indemnizatiei? oanaoproiu oanaoproiu Buna ziua, Daca in cele 12 luni de dinaintea nasterii copilului am avut perioade de concediu fara plata, cum imi afecteaza calculul indemnizatiei? risc sa ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata afecteaza calculul indemnizatiei de crestere copil? ioanagci ioanagci buna ziua:),concediul fara plata impus de angajator afecteaza cele 12 luni din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului? perioada este de 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata ralucata ralucata Buna ziua! Puteti sa-mi spuneti va rog daca luarea unui concediu fara plata cu durata de doua saptamani afecteaza in vreun fel concediul pentru cresterea ... (vezi toată discuția)