Daca exista numai o chitanta de mana si cei care au vandut nu mai traiesc pentru a merge la notar, trebuie sa faceti o actiune in constatare prin care instanta sa emita o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare.
Numai dupa aceea bunicul poate eventual sa va transfere dreptul de proprietate dar tot printr-un act autentic.
Taxele de timbru variaza in functie de valoarea imobilului,valoare care o poate da numai un expert in cadrul procesului.
Mai aveti nevoie si de intocmirea documentatiei cadastrale pe care o veti itocmi dupa obtinerea titlului de proprietate iar apoi inscrierea in cf., documentatie care reprezinta o alta cheltuiala.
Pentru reusita si pentru a rezolva probleme intr-un timp mai scurt, va recomand sa consultati si sa angajati un avocat care se poate ocupa de toate etapele.
Daca bunicul dvs traieste , pentru incheierea de procura pe numele dvs nu este necesar sa il plimbati prin tot Bucurestiul ,desi in aceste frumoase zile de iarna autentica ,o simpla plimbare fara alte obligatii ,nu strica.Exista posibilitateasa va deplasati dvs singur la biroul notarului pe care il apreciati,comunicati cerintele dvs ,se intocmeste documentul care urmeaza sa fie semnat de catre bunicul dv cu ocazia si numai in prezenta reprezentantului notarului.
Atentie pentru ca a-ti mentionat existenta stricta a unei chitante de mana care nu echivaleaza cu titlu sau alte documente legale de proprietate .
In baza chitantei de mana ,eventual si martori trebuie demarata actiune in constatare ,instanta de judecta urmand a pronunta hotarare inlocuitoare de titlu de proprietate .
Ulterior ,proprietarul de drept trebuie sa desfasoare demersuri oficiale la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara ,care in final urmeaza sa emita certificatul cadastral, obligatoriu necesar la momentul tranzactionarii imobilului
Sunt etape obligatorii in situatia expusa de catre dvs
nu cred ca puteti lua dvs ori "bunicul" dvs o casa/un teren doar cu o simpla hartie de mana ,daca cei care au vandut nu mai sunt in viata cel putin este cam greu de dobindit asa ceva.
Sunt puncte de bifat in acest procedeu si asta se intampla de cand cativa baietasi "destepti" au pacalit batrinei cu vinzarea caselor in care locuiau.
Tind sa cred ca fara dinsul nu puteti face mare lucru ori mergeti cu notarul la el acasa.
Eu va sfatuiesc sa va luati un avocat.
Trebuie intentata actiune in constatare, in care se solicita instantei o hotarare care sa tina loc de titlu de proprietate, pe baza actului de mana.
Apoi trebuie facut cadastrul si intabularea pe numele bunicului, de-abia dupa aceea va poate dona/vinde imobilul.
Intre timp ar fi bine sa va faca un testament, care va fi revocat in momentul cand va trece imobilul pe numele dvs.
Mentionez, ca batranul este in plina putere, mai fac un fotbal cu el " te fac un calus oricand" dar nu sta in Bucuresti sa mutat la tara iar situatia mea financiara nu imi permite sa fac aceste deplasari de acea doresc sa fac aceasta procura, casa este in stagiul demolare, au cazut deja 2 camere este facuta din chirpic, initial nu este o avere vor sa fie siguri ca cineva se va ocupa de munca lor.si au ales sa imi lase mie Nepotul lor ca doar mau crescut si ii ajutam si noi cu ce putem.