Bună ziua, am fost la un dealer auto pentru achiziția unui autoturism nou. Dealerul mi-a ofertat o mașină nouă achiziționată de el în noiembrie 2023 și înmatriculată. Deși oferta era de 3 + 7 ani garanție la momentul încheierii contractului de vânzare cumpărare 11.09.2024 mi-a spus ca perioada de garanție este de 3 ani+6 ani motivând ca este normal ca din cei 10 ani din oferta se scad cele 10 luni de la data achiziției de către dealer. Este legal ? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
De ce sa nu fie legala ? Oferta de 3+7 ani este pentru o masina achizitinata de noua (legea este contractul in sine). Dvs. nu cumparati o masina noua, ci una deja inmatriculata, cu optiunea 3+7, dar au trecut 10 luni din aceasta optiune contractuala. Aveti optiunea sa luati una noua, dar cred ca va convine cea deja inmatriculata si care e mai ieftina.
1. Dvs nu cumparati o masina noua, ci una la mana a doua (sunteti al doilea proprietar).
2. Chiar si in cazul unui produs nou, in Romania garantia legala/de conformitate este de 2 ani. Vanzatorii pot acorda garantii mai mari, dar nu sunt obligati si isi pot stabili singuri conditiile.
In cazul dvs va fi probabil 2+7 ani.
majoritatea producatorilor dau o garantie initiala de 2-3 ani (mai cuprinzatoare, din bara in bara cum mai este cunoscuta si care acopera toate componentele) si apoi o garatie extinsa pentru alti cativa ani care insa acopera numai anumite componente, si de obicei doar in anumite conditii.
Verificati cu atentie conditiile de garantie.
De exemplu cand am fost la Kia sa intreb de gerantie mi s-a spus ca am de exemplu garantie pentru sistemul de propulsie hibrid 36 de luni fara limita de kilometri si 7 ani in total insa pentru anii 3-7 numai pana ajung la 160.000 km. Daca depasesc acest numar de km in primii 3 ani nu se mai aplica pentru restul anilor.
Deci sfatul meu ramane sa verificati cu atentie conditiile si sa acceptati ca nu luati o masina noua ci una la mana a doua, chiar daca are probabil putini km.
Schimbare masina
mihu_lucian
Buna ziua,
As dori sa stiu in ce conditii se poate cere schimbarea unei masini (sau restituirea contravalorii), achizitionata noua, la care au aparut prea ... (vezi toată discuția)