Buna ziua , avem o speta putin mai dificila , imobil cu debite restante la taxe si impozite locale , bun comun sot -sotie , sotul decedat , s-a instrituit sechestru pentru imobil , s-a pornit executarea silita prin poprire conturi dar fara rezultate , nu sunt conturi active , sotia supravietuitoare ar vrea sa dea in plata imobilul pentru stingerea creantelor , intrebarea este daca solicita cedrtificat de mostenitor si copii (doi la numar) sunt de acord sa dea in plata prin declaratie notariala , s-ar putea intocmi darea in plata ? Debitele sunt foarte mari si nu pot fi stinse prin plata pentru succesiune.. Va multumesc.
Da, in acest caz nu este bine pentru dvs. Ma gandeam sa renuntati la mostenire, dar nu este o varianta. pentru ca oricum ati fi ramas cu debite de plata.
INSA, putem sa punctam mai multe chestiuni. 1) Darea in plata nu este aplicabila in speta dvs. Darea in plata se aplică raporturilor juridice dintre consumatori și instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare sau cesionarii creanțelor deținute asupra consumatorilor, ceea ce nu este cazul in situatia dvs. 2) In ceea ce priveste o eventuala procedura de executare silita din partea statului trebuie sa aveti in vedere faptul ca „În cazul debitorului persoană fizică nu poate fi supus executării silite spațiul minim locuit de debitor și familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare.”
3) O varianta eleganta ar fi sa inchiriati imobilul si sa achitati debitele din veniturile obtinute din chirie, practic sa cesionati chiria catre organele fiscale si sa esalonati obligatiile de plata. Toata lumea ar fi multumita 4) Problema dvs este sensibila si trebuie analizata in amanunt, ex: valoare datorie, valoare imobil, potential productiv imobil, termene scadente, trecute si viitoare, samd., sens in care nu ar strica sa va adresati unui avocat cu hartiile in fata. Aveti sansa ca la final sa ramaneti cu imobilul.