avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pausal, pausal da' sa stim si noi!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pausal, pausal da' sa stim si noi!

Buna ziua
O sa intru direct in subiect, incercand sa fiu cat mai succint si clar. Mai ales ca subiectul a mai fost dezbatut aici (citesc pe acest forum de vreo 2 ore)
Dintr-o mare neglijenta, nu am mai dus indexurile la apa calda si rece de vreo sase luni. Stiu, n-am procedat bine, nu ma trageti de urechi, ma caiesc destul si singur :)
Bineinteles a urmat trecerea metrilor cubi printr-un calcul numai de administrator stiut, asa ca acum sunt mandrul posesor a 6 de apa calda si 15 de apa rece.
Din cate am citit pe acest forum, calculul se justifica (oarecum) prin sistemul pausal. Insa nu am inteles foarte bine ce reprezinta acest sistem de calculare a platilor.
Este socotit ca si cum n-as fi avut contoare deloc? Caz in care se aplica Normativul cu 10m3/persoana/luna la rece si 7m3/persoana/luna la calda? Desi in acest caz, fiind 2 persoane, ar fi trebuit sa-mi treaca 20m3 rece si 14m3 calda...
Sau e hotarare in cadrul adunarii generale si acolo se stabileste cuantumul cu care sunt "pedepsiti" cei care nu aduc indexul?
Va rog, daca ati putea sa ma luminati, v-as ramane recunoscator.
Si inca o dilema. Am inteles (de pe forum) ca in plata pausal sunt incluse "pierderile" adica diferenta dintre contorul general si suma contoarelor individuale. Mai ales daca oi fi fost singurul care nu a dus indexul, m-a incarcat ca la balamuc. Ok, am inteles (sper) pana aici si imi accept soarta luna asta. INSA...
Ce rost mai are coloana intitulata "Cheltuieli consum apa - parti comune"?? Adica dupa ce ca ma umple de respect cu pierderile intregii scari, mai am si 12 lei parti comune?!
Intortocheate caile administratiei :)
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si in caz ca n-am fost suficient de coerent, revin cu explicatii suplimentare.
Am si eu o problema cu un vecin care nu a dus citirea apometrelor cam 1 an,1 an jumate la administrator.L-a sunat intr-o zi foarte revoltat ca acesta il trece la intretinere cu un consum mare (de 7 metri pe apartament dar sunt vreo 3-4 persoane) si ca el a consumat mai putin.Administratorul s-a dus la el si a vazut ca ultima oara cand a facut citirea omul avea cam 125 mc scris pe contor,iar acum dupa un an avea 118.
La om a venit seful scarii si cica s-a uitat impreuna cu alta persoana de la cet si a constatat ca nu ar fi umblat nimeni la apometru.
Administratorul zice ca omul respectiv e bun de plata pentru ca daca era ceva ce nu ii convenea ,venea dupa 3-4 luni,hai 6 luni si facea gura.Nu dupa o perioada asa de mare.Administratorul a spus ca nu se baga si lasa la decizia sefului scarii care a spus sa il treaca in 0 pana cand citirea de pe apometre o sa fie aceeasi cu cea de la administrator.
Cand am fost sa platesc intretinerea,administratorul mi-a spus ca omul nu vine nici acum cu citirea si nici cand a fost la el nu l-a gasit acasa.

Ce se poate face?Dumneavoastra spuneti de o regularizare,dar aici nu cred ca poate fi vorba de asa ceva.Administratorul mi-a spus sa il prinda o data sau de 2 ori cu citirea si atunci o sa vada cum consuma omul( sa isi faca o idee),dar omul nu vine deloc.
In afara de a fi dat in judecata,altceva ce se mai poate face.
@Nexus
Comitetul executiv trebuie sa intocmeasca un set de reguli in aceasta privinta si, aici, poate insera anumite "sanctiuni" pentru cei care nu declara acest consum.
La una dintre asociatiile pe care le administrez exista o regula:
nu aduci consumul prima luna: 5 mc AR si 5 AC, din oficiu
Daca nici in a doua luna nu permite citirea contoarelor se aplica aceeasi reteta insa nu se mai recalculeaza niciodata. Proprietarul are posibilitatea de a trimite indexul prin email sau la cutia administratiei, cu obligatia de a permite administratorului, in luna urmatoare, sa efectueze citirea.
Nexus11 a scris:
Administratorul s-a dus la el si a vazut ca ultima oara cand a facut citirea omul avea cam 125 mc scris pe contor,iar acum dupa un an avea 118.

Pai dupa cum spuneti dumneavoastra apometrul a mers inapoi. Omul nostru nu a consumat nimic, ba a pompat din casa lui vreo 7 metri cubi in reteaua de alimentare. Oare nu au explodat conductele? #-o
Ar mai fi o explicatie: a consumat pana la 1000 m.c si apometrul a luat-o de la zero.

Proprietarul are dreptul sa conteste lista de plata in 10 zile de la afisare. Daca nu a contestat inseamna ca a acceptat, a fost de acord cu lista si cu acel consum trecut pe fiecare lista.
Apoi asociatia ar trebui sa adopte in Comitetul executiv un sistem, un regulament de gestionare a consumului de apa. In acesta se poate preverea in ce interval se citesc lunar apometrele, ce se trece pe lisat in cazul necitirii apometrelor, in cat timp se pote face regularizarea, cat se poate trece consum estimat, cum se repartizeaza diferentele fata de factura furnizorului...
In asociatia noastra se trec 7 m.c./persona/luna pentru cei care nu aduc indexul. Se fac regularizari cand vine cu citirea dar in limite rezonabile adica pe maxim 3 luni din urma, la cererea proprietarului si dupa verificarea de catre administrator.
In cazul dv spuneti ca sunt in acel apartament vreo 3-4 persoane. Pai daca sunt inseamna ca intra si mai stau si-n apartament. Mergeti la ei sa cititi apometrele, mergeti sa verificati instalatia ca-i curge apa in casa vecinului de sub el, gasiti un motiv si intrati in casa sa verificati.
Solicitati sa vedeti sigiliile atat cele ale apometrului, puse de metrologie, cat si cele dintre apometru si conducta de alimentare.
Daca nu vrea sa plateasca intrerupeti-i apa de tot, daca aveti posibilitatea tehnica.
Aici pe scara sunt mai multe persoane cu datorii.Fruntasii sunt 2:unu care nu lucreaza si are cam 100 milioane la intretinere.Pe el l-am dat in judecata.Asta castiga din cersit ,de lucrat nu lucreaza.Celalalt cu probleme e acesta cu apometrele.Asta din cate vad are centrala,are si masina,deci nu cred ca nu si-ar putea permite sa plateasca sau in cel mai rau caz sa duca citirea.De dus la el a mai incercat administratorul,dar nu l-a mai gasit acasa,asa ca nu i-a deschis usa nimeni.Aici locuiesc din cate am inteles vreo 5 persoane: proprietarul cu sotia + 2 copii si soacra.Nu stiu cum de sunt doar 3 persoane trecute la intretinere.(probabil ca el nu vrea sa declare)O sa incerc eu sa fac pe seful si sa incerc sa organizez afisand pe un panou o hartie prin care sa chem oamenii din bloc la o adunare.Presedintele cred ca nu prea e interesat si cred ca a mai primit ceva de la om.Cand am fost la presedinte mi-a spus ca na acum s-ar echivala :noi i-am pus in plus,dar el nu consumase atat si acum ii platim noi apa pana cand coincide citirea(pe care oricum nu o aduce nici acum) cu ce este scris la administrator. De spus ca ii curge teava la vecinu nu se poate ca astia 2 datornici stau unu deasupra celuilalt.Cel cu apometru cu probleme e la parter.
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
Nexus11, utilizator
Presedintele a scris:

S-o luam pe rand, la subiect, concret si nu beletristic:
1 - Ar fi bine sa stim daca ati discuatat sau nu cu Presedintele/Administratorul despre aceste diferente si calcule.
2 - "Bonusul" de metri cubi poate fi explicat prin 2 metode:
a) - vi s-a aplicat un consum estimativ, calculat ca o medie a lunilor precedente
b)- vi s-a aplicat consumul pausal, calculat ca astfel:
Index contor general-Suma contoare individuale= X, unde X reprezinta "pierderea"
X - 10%= Y, unde "10%" e procentul hotarat in AG, procent ce se imparte proportional la toata lumea, iar Y consumul pausal al dvs.

In ambele cazuri ar trebui sa vi se faca regularizarea in momentul in care duceti citirea contoarelor.
In cazul in care indexul furnizat de dvs. se afla sub indexul inregistrat de administrator veti fi scutit de plata pana cand cele 2 valori ajung egale.
Din cele expuse tind sa cred ca vi s-a aplicat prima metoda, consum estimativ.
3 - "Cheltuieli consum apa - parti comune" - reprezinta cheltuielile aferente partii comune, pe care le plateste fiecare lunar, indiferent daca locuieste sau nu, la fel cum se platesc cheltuielile administrative, cu electricitatea (subsol, casa scarii, uscatorie, etc.).


Salutare la toata lumea si bine inteles la utilizatorul cu numele Presedintele
Dle Presedinte in luna a 11.2012, am uitat sa duc citirea apometrelor. In 21.12.2012, cand m-am dus cu citirea apometrelor i-am zis doamnei de la asociatie ca nu am dus apometrele pe luna noiembrie ca am fost plecat in concediu si am rugat-o sa-mi zica cat mi-a trecut ea pe luna noiembrie sa stiu cum sa trec si eu indexul vechi. Am avut o mare surprindere cand mi-a zis ca trebuie sa trec indexul vechi din luna octombrie, ca am intrat la plausal cu 6,3m cubi de persoana. Cum am fost trecute 2 persoane ne-a bagat 12,60m cubi. Asa ca am trecut indexul vechi din luna a 10 si indexul nou din luna a 12-a. Asa ca pe luna a 11 am platit 12,60m cubi=101,66 RON fara sa-mi ia in calcul barim 1 metru din cei 12,60 nici in ziua de astazi.
Va rog sa ma ajutati mai precis cum e cu acest plausal. De ce am platit 101,66 RON pentru luna cand am uitat citirea apometrelor fara sa-mi ia in calcul barim 3-4m cubi. Unde trebuie sa fac o sesizare pentru cele intamplate. Chiar asa a trebuit sa platesc 12,60m cubi fara sa-mi ia in calcul barim jumatate din cei cei platiti.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Pausal robert_dtb robert_dtb stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)