avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota parte imobil - modalitati de intrare in posesie a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota parte imobil - modalitati de intrare in posesie a intregului imobil

Buna ziua ,,
doresc să achiziționez un imobil prin executare silita . In urma achizitiei devin proproprietara a unei cote de 85 % din imobil . Restul este detinut de o alta persoana decat proprietara actuala .
In urma cumpararii doresc sa vand acest imobil si voi face o oferta la pretul pietei actuale celuilalt proprietar pentru a deveni unic proprietar. Intrebari:
1. daca refuza oferta mea ce pot face pe cale legala ? ( daca pretul cerut de el este o suma exagerat de mare tocmai ca sa profite de situatie)
2 cum pot dovedi ca instrainarea intre cei doi a avut loc tocmai pentru a tergiversa in viitor procesul executarii silite
3 ce modalitati legale exista pentru a ajunge unic proprietar si a despagubi aceasta persoana dar in pretul actual al pietei ? cat timp poate dura aceste proceduri ?

Mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2024
Ioana Conciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:04, 24 Septembrie 2024
Buna ziua

Daca celelalt coproprietar nu e de acord, trebuie sa solicitati iesirea din indiviziune in instanta. Asta presupune si plata unei taxe de timbru de 3% din valoarea intregului imobilului pe care initial trebuie sa o plateasca cel care deschide actiunea.

Instanta va decide fie impartirea in natura, fie atribuirea bunului unuia dintre proprietari cu despagubirea celuilalt (sulta), fie daca nici asta nu se poate vanzarea la licitatie. Insa si celalalt coproprietar poate sustine ca vrea sa-i ramana lui imobilul. Nu e obligatoriu ca instanta sa decida acordarea imobilului celui cu partea cea mai mare.

Deci cand cumparati asa ceva va asumati un risc. Luati in calcul si eventuala taxa de timbru si costurile cu avocatul in eventualitatea unui proces.

Legat de instrainarea intre cei doi si incercarea de a demostra ca a fost facuta cu un anumit scop, dvs nu aveti nici un fel de calitate procesuala, deci nu puteti face nimic deocamdata. Dupa ce veti deveni proprietar, in functie de situatia concreta ati putea aduce agrumente in sprijinul acestei afirmatii pentru a convinge instanta sa va lase dvs imobilul.
poate cere cat doreste , adica poate refuza oferta dvs.
Cereti in instanta sa vi se atribuie casa si sa ii dati sulta, se va face o expertiza
Un proces poate dura si 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura juridica pentru iesirea din indiviziune alex68 alex68 Va adresez rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema. Daca un teren are doi coproprietari, iar unul vrea sa vanda iar celalalt nu, deoarece nu-i convine ... (vezi toată discuția)
Buna ziua energy_for_life energy_for_life daca detin cota de 5/8 din casa,asta insumand 2/8 contract de intretinere plus mostenire 3/8,si incerc sa fac iesire din indiviziune cu despagubire cota parte ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să îmi dați un sfat avem apartament 4 camere ... edithruska@yahoo.com edithruska@yahoo.com Bună ziua,vă rog să îmi dați un sfat avem apartament 4 camere doi frați 50-50 % sutem coproprietari nicicum nu ne putem înțelege la vanzarea ... (vezi toată discuția)