avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Deducere TVA - cheltuiala sediu social - speta mai ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Deducere TVA - cheltuiala sediu social - speta mai speciala

Deducere TVA - cheltuiala sediu social - speta mai complexa.

Context:
- firma cod caen 6201, plateste impozit pe venit de 3% si platitoare de TVA
- firma nu detine sediu fizic, nefiind strict necesar in acest domeniu
- firma are sediul social intr-un apartament detinut de partenerul de viata al asociatului unic (luat inainte de casatorie; exista contract de comodat)
- asociatul unic detine impreuna cu partenerul de viata un teren cu o casa batraneasca (cumparat in timpul casatoriei)

Speta: firma doreste sa schimbe sediul social de la apartament la terenul cu casa batraneasca (astfel incat sa ramana al persoanelor fizice si sa poata folosi ca sediu social prin alta forma, cum ar fi un contract de comodat). Totodata se doreste construirea unei noi case (prin demolarea celei vechi). In acest caz firma poate deduce TVA-ul din costurile de demolare/constructie? Daca da, in ce procent? Motivul schimbarii sediului social este ca apartamentul va fi dat in chirie si plus ca nu e pe numele asociatului, ci al partenerului de viata al asociatului, iar noul sediu social ar fi pe numele asociatului unic.

Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 03:13, 25 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acest caz firma poate deduce TVA-ul din costurile de demolare/constructie? Daca da, in ce procent?
De ce s-ar deduce? Firma construiește?
Ar putea construi daca ar putea deduce. Stiam ca exista posibilitatea de a deduce cheltuielile de intretinere/renovare pentru un sediu social in proportie de 50%: www.avocatnet.ro/articol_662... .
Acum firma nu ar pute deduce TVA-ul in proportie de 50% daca ar renova apartamentul, cu acordul asociatului (evident)? Pe aceeasi logica ar fi si renovarea la acea casa, doar ca necesita demolare intai.
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2024
flaviuscondrea, utilizator
Buna ziua

Faceti diferenta intre renovare si construire. A darama o casa si a constui o alta nu este renovare. Iar inspectorii ANAF nu-s naivi...

Plus ca mai e o problema. O constructie daramata este radiata. O constructie noua poate servi drept sediu social numai cand este intabulata. Asa ca firma, cel putin pe perioada constructiei, trebuie sa isi mute sediul social intr-un loc care sa existe.

Ce vreti dvs nu se prea poate. Sa construiti o casa pe persoana fizica dar sa deduceti cheltuiala de construire pe firma. S-ar putea daca faceti intreaga casa pe firma.
sediul cel nou va fi proprietatea unei persoane fizice? in acest caz persoana proprietara este responsabila de procurarea fondurilor pentru demolare - reconstructie.
daca vreti sa faceti aceste cheltuieli pe firma (cu deduceri, etc) sediul va trebui sa apartina firmei (sa fie un activ)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuieli pentru reparare sediu social? Kempes1996 Kempes1996 Buna ziua...am un srl(transporturi) cu sediul social la casa tatălui meu cu contract de comodat aferent.. Întrebarea mea este dacă pot achiziționa și ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuieli sediu social mtrufin mtrufin :( buna seara - va rog foarte mult daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat am o soc comerciala care are sediul social acasa la asociatul unic (nu este el ... (vezi toată discuția)
Sediu social AnaisB AnaisB buna ziua, urmeaza sa imi deschid un srl (microintreprindere) si doresc sa pun sediul social la un imobil (casa) care este pe numele socrului meu. 1/ce ... (vezi toată discuția)