avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort-partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort-partaj

Buna ziua tuturor ,
As dori sa ma lamuriti si pe mine ce inseamna realizarea unui sechestru asigurator asupra autoturismului, pana la solutionarea litigiului. si in ce consta aceasta?
Sora mea este in divort si in timpul casniciei impreuna cu sotul au achizitionat o masina.O parte din bani au fost imprumutati de la banca pe numele lui iar o parte a fost de sora mea, dar ea nici macar nu a folosit masina.Mentionez ca timp de 2 ani ea a platit ratele la banca pentru masina iar acum a ramas ca el sa le plateasca.El tine cheia masinii , o foloseste in interese personale , au fost zile cand a luat masina si a lasat-o in alta parte pentru un timp( a refuzat sa spuna unde este)Sora mea doreste sa vanda masina pentru a se plati imprumutul de la banca, dar el refuza si spune ca face ce doreste cu ea ca este trecuta pe numele lui.Din cate am inteles la partaj se impart si datoriile facute pe timpul casniciei si nu este corect ca ea sa plateasca jumatate din ceva ce nu foloseste , el refuza sa o lase sa foloseasca masina pe motiv ca este a lui si ea nu are carnet.
Am intrebat un avocat si mi-a spus ca pot face o asigurare de dovezi , ca el a inceput deja sa ia lucruri din casa si sa le vanda.Iar un executor judecatoresc mi-a spus sa fac :realizarea unui sechestru asigurator asupra autoturismului, pana la solutionarea litigiului. dar nu stiu ce inseamna , in ce consta si daca are cineva vre-o idee cam cat costa aceasta.
Va multumesc din suflet pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Daniela34 , utilizator 10:02, 9 Februarie 2010
buna ziua .
pentru a-l impiedica pe cumnatul dvs. sa efectueze acte de dispozitie privind bunurile mobile comune , sora dvs. poate soclicita in instanta instituirea sechestrului judiciar.
acesta se instituie asupra bunurilor ce formeaza comunitatea matrimoniala a so- tilor , respectiv asupra autoturismului.
sechestrul judiciar se dispune la cererea partii interesate si tb dovedita necesitatea infiintarii acestuia : de exemplu , partea care detine bunul respectiv il deterioreaza, exista primejdia de a-l instraina, sau bunul comun este folosit doar de unul dintre soti.
in practica judiciara cererea de infiintare a sechestrului judiciar se face mai ales in cauzele de partaj , mai ales cand este vorba de autoturisme, unele obiecte de valoare.
competenta judecarii cerererii apartine judecatoriei care judeca cauza pe fond .
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
Consider ca daca exista pe rol si o actiune de partaj ar trebui introdusa de catre sora dvs. o cerere de asigurare de dovezi conform art.235-239c.pr.civ.
Aceasta cerere are ca obiect indisponibilizarea autoturismului in vederea prezervarii valorii sale ca urmare a existentei temerii ca una dintre parti il foloseasca excesiv sau sa il deterioreze,situatie de natura de a-i scadea valoarea bunului ce va fi adus la masa de impartit.
Multumesc foarte mult tuturor pentru sfaturile date.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a face Lavinia Mustata Lavinia Mustata Buna seara, v-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns: sunt intr-un proces de partaj pentru un bun achizitionat 100% de mine (un autovehicul). Am demonstrat in ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator suiram_007 suiram_007 In cadrul unui proces civil de partaj unul din bunurile aflate in litigiu este un autoturism achizitionat prin credit , pentru care eu achit exclusiv ratele ... (vezi toată discuția)
Poate fi vorba de furt intre soti???? ionutgcalin ionutgcalin am si eu o problema cu fosta sotie..momentan suntem in partaj..ea locuieste in apartamentul bun comun..se foloseste de toate bunurile din casa..eu am plecat ... (vezi toată discuția)