avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am o întrebare și vă mulțumesc ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am o întrebare și vă mulțumesc anticipat pentru ...

Bună ziua! Am o întrebare și vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Am un copil din prima căsătorie, ce a fost încredințat tatălui, eu am plătit pensie alimentară, iar la divorț am lăsat tot sotului. Ulterior recasatorindu-ma am mai făcut un copil. Aș dori ca toate bunurile mele să rămână copilului din a doua căsătorie. Ce acte trebuie să întocmesc ca acesta să rămână unic moștenitor?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 22:59, 27 Septembrie 2024
Buna ziua

Orice veti avea la data decesului pe numele dvs se va imparti intre sotul supravietuitor (daca veti fi casatorita la momentul ala) si copii. Legea nu face diferenta intre copiii din diferitele casatorii, toti sunt tratati in mod egal.

Sotul supravietuitor precum si copiii (si descendentii lor) sunt mostenitori rezervatari. Asta insemna ca nu pot fi indepartati de la mostenire, chiar daca asta este impotriva vointei defunctului.

Prin urmare nu puteti face nici un fel de act prin care sa decidenti ca unic mostenitor este numai fiul dvs din cea de-a doua casatorie. Mostenitori vor fi sotul si cei doi copii.

Totusi, daca la data decesului nu veti mai avea nimic pe numele dvs, mostenitorii nu vor avea practic ce mosteni.

Asa ca solutia este sa transferati inca din timpul vietii tot ce aveti pe numele copilului din cea de-a doua casatorie. Numai ca trebuie sa va consultati cu un avocat care sa evalueze situatia dvs concreta si sa stabileasca cea mai sigura metoda pentru ca legea prezumă ca fiind donații acele vânzări pe care părinții le fac către copii, cu rezerva uzului, uzufructului sau a abitației viagere. iar donatia intre parinti si copii se poate readuce in discutie la dezbaterea mostenirii si considerata ca avans la mostenire.

Varianta cea mai sigura, din punctul meu de vedere, e contract de vanzare-cumparare cu pret serios (la nivelul pietei) fara clauze de abitatie, uzufruct etc... iar copilul din a doua casatorie trebuie sa faca dovada platii efective.

Mai sunt si alte aspecte de care trebuie sa tineti cont. Dvs probabil aveti o cota-parte indiviza dintr-un imobil dobandit impreuna cu actualul sot. Daca este in devalmasie trebuie sa faceti partajul... Apoi proprietari pe acel imobil vor fi sotul si copilul dvs... Sunt multe de spus/scris. De aceea va recomand sa mergeti la un avocat sau notar pt consultanta.
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2024
BogdanGri, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Acte mostenire casa care sa nu fie atacate in instanta dodorel62 dodorel62 Buna dimineata. Eu am fost casatorit , iar parintii mei mie si fostei sotii ne-a facut act de vanzare cumparare cu drept de intretinere mie si fostei sotii, ... (vezi toată discuția)
Trecere fiu ca si coproprietar al imobilelor detinute daniel_micu daniel_micu Buna ziua, as avea urmatorul caz. O persoana, necasatorita, unic proprietar, doreste sa isi treaca unicul fiu ca si coproprietar la imobilele pe care le ... (vezi toată discuția)