Bună ziua!
Am 18 ani lucrați in România, din care 8 ani grupa 1 si 4 ani grupa 2. Am 60 de ani. Pot beneficia de iesire la pensie anticipat?
Va mulțumesc anticipat/George
Pentru a accesa pensia anticipata in Romania , trebuie sa aveti minim 35 ani CONTRIBUTIVI , cotizati la sistemul public de pensii ( deci , in tara ) . Cu doar 18 ani contributivi , nu puteti .
Dacă perioada în care aţi fost asigurat în Italia, nu este suficient de lungă pentru a putea beneficia de pensie în acest stat, vor fi luate în calcul toate perioadele de asigurare realizate în alte state membre ale UE, deci şi în România. Regula este valabilă și viceversa. În scopul totalizării perioadelor de asigurare realizate în cele două sisteme de pensii (Italia şi România), INPS poartă corespondență în mod direct cu Casa Teritorială de Pensii competentă din România, prin intermediul formularelor europene de legătură, în vederea certificării reciproce a perioadelor de asigurare. Valoarea pensiei va fi stabilită proporțional cu stagiul de cotizare la sistemul de asigurări sociale al respectivului stat.
@Silvy93 , asa este cum spuneti pentru pensia la limita de varsta . Pentru pensia anticipata - in schimb - Legea 360/2023 prevede ca trebuie sa ai stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV . In intelesul acestei legi , stagiul contributiv este socotit doar cel in care s-a cotizat la sistemul public de pensii DIN TARA . Regasiti ceea ce eu am scris la art 58 alin (1) , coroborat cu art 3 lit (r) , din Legea 360/2023 . Cititi cu atentie amintitele articole , nu luati de bun ce stiti din auzite . Legea s-a schimbat , are alte prevederi decat cea anterioara . Userul care a deschis topicul intreaba despre acest tip de pensie - cea anticipata .
Buna ziua,art 56 spune ca eu cu 40 de ani contributivi sau nu pot sa ies la pensie de limita de varsta la 60 de ani ( Italia-România,am fost la casa de pensii),deci oricum este anticipată ( nu la 65 de ani.O zi bună.
Deci cine are 35 de ani de contribuții,nu numai în România dar în toată Europa etc.i se consideră și grupele de muncă ( numai în România),deci iese la pensie mai devreme de 60 de ani.