avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Achizitii directe
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Achizitii directe

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti si mie ce valoare a cursului valutar trebuie avuta in vedere la achizitiile directe. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 13:29, 18 Februarie 2010
sorcati cred ca faci o micuta confuzie intre achizitia directa (caz in care nu se incheie contract) si incredintare directa (cand intr-adevar se incheie un contract).
domnul Gabescu are dreptate.
Imi cer scuze daca am fost prea vag in exprimare. Eu am dat o solutie aplicata si acceptata de catre autoritati. Dar, pentru a fi si mai exact si a nu lasa interpretari doresc sa ofer clarificari la ceea ce am afirmat:
art. 19 din OUG 34/2006 stabileste plafonul. asta este clar.
Apoi referitor la obligativitatea incheierii contractului in lei: "Art. 97. - (1) Pretul contractului de achizitie publica se poate exprima in lei sau, dupa caz, in valuta. "- citat din HG 925/2006.
Urmeaza sa raspund provocarii privind data la care se raporteaza valoarea despre care vorbim: OUG 34/2006"Art. 26. - Valoarea estimata a contractului de achizitie publica trebuie sa fie determinata inainte de initierea procedurii de atribuire a contractului respectiv. Aceasta valoare trebuie sa fie valabila la momentul transmiterii spre publicare a anuntului de participare sau, in cazul in care procedura de atribuire nu presupune publicarea unui astfel de anunt, la momentul transmiterii invitatiei de participare. ". Foarte clar dar am o intrebare : Daca exista o fluctuatie de curs valutar iar autoritatea contractanta, in nota justificativa are o valoare sub plafonul de 15.000 EURO, iar in momentul finalizarii procedurii o valoare peste acest plafon nu cumva intram in dreptul comun si avem un contract nul? Cred ca tocmai din aceasta cauza si pentru a ne asigura ca nu avem probleme ulterioare este de preferat sa tinem cont de cursul BNR din ziua in care incheiem contractul. Mai mult data exacta nu este prevazuta nici in OUG 34 si nici in HG 925 dar : "Art. 293. - Constituie contraventie si se sanctioneaza urmatoarele fapte:
a) aplicarea eronata a regulilor de estimare a valorii contractului in scopul incalcarii prevederilor art. 23; " si mai mult "Art. 297. - In masura in care prezenta ordonanta de urgenta nu prevede altfel, sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun. "
Imi pare rau sa imi dezamagest colegul dar eu nu am avut contestatii folosind aceasta metoda. Si da, lucrez in domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie directa de la o firma neplatitoare de tva cameliapstl cameliapstl buna ziua am si eu o mare nelamurire exista un contract de servicii intre o institutie publica si o firma neplatitoare de TVA; valoarea contractului a ... (vezi toată discuția)
Schimbare procedura achizitiii mariusmm mariusmm Buna ziua ! daca in cursul anului am achizitionat anvelope prin cumparare directa dar datorita cresterii pretului la anvelopele de iarna depasesc 15000 euro. ... (vezi toată discuția)
Achizitie directa-pasi derulare danatmr9 danatmr9 Buna ziua! As dori sa stiu unde gasesc exact PASII pentru desfasurarea Achzitie directa? De asemenea, as dori sa vad care sunt situatiile cand se poate face ... (vezi toată discuția)