avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren aferent blocului Buna ! Va rog din suflet daca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren aferent blocului Buna ! Va rog din suflet daca se poate ...

Teren aferent blocului



Buna ! Va rog din suflet daca se poate sa imi dati un raspuns la următoarea problema: proprietarii apartamentelor dintr-un bloc sint coproprietari pe cota de teren aferent ce le revine din terenul blocului în baza ordinului de prefect emis conform art 36,alin. 2) din legea 18/1991(teren aflat initial in proprietatea privată a statului si trecut in proprietatea privată a proprietarilor de apartamente din blocul respectiv in baza articolului mai sus mentionat),au facuta lucrarea de cadastru in urma careia au obtinut cotele de la OCPI si au facut trasarea terenului cu o persoana autorizata ANCPI avind procesul verbal de trasare .O parte a acestui teren este liber de constructii, blocul ocupind doar aprox .250-300mp din 600 mp cit are terenul. Din aceasta parte de teren primaria are pretentia ca proprietarii terenului sa cedeze o parte pentru a putea fi amenajata de catre primarie si folosită de alti proprietari de apartamente din alte blocuri ca acces auto pentru a putea trece cu masinile pina la blocul lor ,desi exista alte 2 cai de acces spre acele blocuri,nepunîndu-se probleme de servitute de trecere pe acest teren, ci de simpla voință a primariei de a mai pune inca un acces auto la dispoziția altor locatari de la alte blocuri.,dar nu de pe terenurile ei ,ci de pe terenul blocului menționat mai sus. Intrebarile mele sint :
1) care este posibilitatea legala (contract de inchiriere între primarie si proprietarii terenului pentru o perioada determinata cu posibilitatea de prelungire a acesteia, etc) pentru ca proprietarii terenului blocului (600 mp) obtinut conform art 36,alin 2) din legea 18/1991 sa cedeze legal o parte din cei aprox. 300 mp ramasi liber de constructii pentru a se amenaja de catre primarie un acces auto(pavazare cu pavaj pentru trafic greu sau asfalt),dar fara a renunța la proprietatea si folosința asupra acestuia ,acest lucru nefiind posibil oricum,terenul fiind un teren in coproprietate?
2) exista posibilitatea ca in urma încheierii unei forme legale intre primărie și proprietarii terenului, acestia din urma sa aiba pretentia sa fie platiti pentru folosirea de catre primarie a unei parti din terenul blocului pentru a face un acces auto pe cheltuiala ei (bani publici) si a-l da spre folosință si altor proprietari de la alte blocuri pentru a trece cu masinile,adica spre folosință publică?
3) există posibilitate legala ca in schimbul cedarii folosirii pentru o perioadă de timp cu posibilitatea de prelungire a acesteia (prin inchiriere sau alta forma legala,dar fara renuntarea la proprietate ) a unei suprafețe din cei 300 mp ramasi liberi de constructii,proprietarii terenului sa aiba pretentia de a li se face sau plati de ex o lucrare de refacere a acoperișului blocului de catre primarie?
4) care ar fi cea mai buna ,corecta si legală varianta pentru a se face ceea ce am descris mai sus?
5) invocînd executarea unei lucrari de utilitate publica,primaria poate impune proprietarilor terenului cedarea unei părți a acestuia aflat în coproprietate, chiar daca cum am spus mai sus mai există alte 2 cai de acces si renunțarea la proprietatea unei parti a terenului nu ar fi posibila,acesta fiind in coproprietate indiviza ?M-ar ajuta enorm un raspuns formulat pe puncte pentru a înțelege mai bine raspunsul la fiecare intrebare. Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2024
danalida, utilizator
Cel mai recent răspuns: danalida , utilizator 01:04, 11 Octombrie 2024
Buna ziua

Primaria nu va amenaja niciodata un drum si nu va executa astfel de lucrari pe terenuri care sunt in proprietate privata.

Cand primaria va cere sa cedati o suprafata de teren, se refera la cedarea dreptului de proprietate asupra acelei suprafete, nu la inchiriere.

Puteti fi expropriati pentru lucrari de interes public.
Multumesc!Dar d.p.d.v.legal o proprietate comuna indiviza poate face obiectul unei exproprieri pentru lucrări de interes public?Si care ar fi temeiul legal? Mulțumesc anticipat!

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Primaria nu va amenaja niciodata un drum si nu va executa astfel de lucrari pe terenuri care sunt in proprietate privata.

Cand primaria va cere sa cedati o suprafata de teren, se refera la cedarea dreptului de proprietate asupra acelei suprafete, nu la inchiriere.

Puteti fi expropriati pentru lucrari de interes public.

Buna ziua

Da, indiferent de numarul proprietarilor, proprietatea privata poate face obiectul exproprierilor.

Temeiul legal este legea 255/2010
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2024
BogdanGri, utilizator
Am impresia ca nu m-ati inteles.E vorba de proprietate comună indiviză, iar d.p.d.v.legal aceasta se instraineaza odata cu apartamentul in cazul de fata .Atunci ,totuși poate face terenul aferent apartamentelor ,obiectul exproprierii pentru cauza de utilitate publică?In legea de care mi-ati spus nu am gasit nimic referitor la asta,cel mult art 3 din aceasta. Mulțumesc!

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Da, indiferent de numarul proprietarilor, proprietatea privata poate face obiectul exproprierilor.

Temeiul legal este legea 255/2010

Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2024
danalida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare cota teren aferenta unui bloc catre un alt bloc mdutan mdutan Buna ziua, Dorim sa transformam terenul comun dintre blocul nostru si blocul vecin in parcari. Acest teren apartine in proportie de 50% blocului nostru si ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate teren amun amun S-a cumparat un apartament intr-un bloc \"nou\", proprietarul de atunci spunandu-se ca avem si loc de parcare in pretul apartamentului, mai exact in spatele ... (vezi toată discuția)
Teren aferent asociatiilor de proprietari cristi_afrim cristi_afrim -Înainte de 89 blocuri cat si cartiere intregi construite in vederea vânzării către persoane fizice si întrunite in asociați de proprietari se introducea ... (vezi toată discuția)