avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz concediu

Sunt presedintele unei Asociatii de proprietari, iar printre personalul angajat cu contract de munca la asociatie, avem un intendent care a solicitat in scris banii pentru zilele de concediu neefectuat pentru anul trecut. Ca Asociatie, noi nu avem venituri, ci doar facem activitatea de administrare si distribuire a cotelor facturilor primite de la furnizori, iar ceilalti angajati inteleg conditia Asociatiei si isi iau concediul regulat. Intendentul in cauza, este si el proprietar in bloc.
Ma intereseaza daca si in ce masura, eu ca presedinte, ii pot impune intrarea in concediu intr-o anumita perioada. Chiar si partiala.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2024
ciolpi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 17 Octombrie 2024
Persoana in cauza a incetat c.i.m.?

Nu se poate impune luarea unui CO.
Nu a incetat C.I.M.
Doar a facut o solicitare de plata a cuantumului corespunzator zileleor de concediu pentru anul trecut, 2023.
Ca Asociatie, cred ca voi alege varianta de inlocuire de catre o alta persoana din cadrul Comitetului si transmiterea informarii ca este in concediu pentru o luna de zile.
Asociatia nu este o firma cu profit. De unde sa plateasca Proprietarii concediul unei persoane care toata vara nu prea are activitate? Activitatea mai intensa este iarna, dar nici atunci nu acopera un program complet de 8 ore/zi

Ca informare: Cati ani poate lucra cineva fara sa-si i-a concediu? Dupa cat timp expira posibilitatea de luare a zilelor de concediu?
Codul muncii prevede , la art.146 alin3, că, zilele de concediu de odihnă neefectuate pot fi plătite doar la încetarea contractului individual de muncă. Aceasta este şi singura situaţie în care zilele de concediu pot fi compensate
.

Nu se prescrie dreptul la CO. Se prescrie dreptul la actiune in cazul in care solicita plata CO neefectuat la incetarea c.i.m.

In cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Zilele de concediu de odihnă rămase din 2023 „se reportează” şi pot fi solicitate până la 30 iunie 2025.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilele de concediu de odihna pe anul anul 2022 sunt valabile ... Magie1 Magie1 Zilele de concediu de odihna pe anul anul 2022 sunt valabile pina in anul 2023 pe 30 iunie,cele din anul 2023 sunt valabile pina in anul 2025 pe 30 iunie,si ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna obligatoriu elena_gg elena_gg Buna seara, Am contract de munca individual ca bugetar din ianuarie 2015, in tot acest timp nu am avut concediu de odihna. Nu am dorit concediu de odihna si ... (vezi toată discuția)
Concediu neefectuat nic131 nic131 Buna ziua! As dori sa stiu daca un rest de concediu din 2015, poate fi bagat la plata la incetarea cim, in anul 2018, si dupa cat timp se prescrie concediul de ... (vezi toată discuția)