avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua vin și eu cu următoarea întrebare. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua vin și eu cu următoarea întrebare. Bunica mea a ...

Bună ziua vin și eu cu următoarea întrebare. Bunica mea a avut 6 copii din care 3 au decedat înaintea ei printre cei decedați și tata . Rudele care au rămas în urma miau spus ca au făcut deja succesiunea și ca eu și fratele meu și mama nu mai avem drept la partea lui tata el fiind decedat înaintea bunicii menționez ca noi nu am fost chemați la asa zisa succesiune va întreb are rost sa atac succesiunea în instanta făcută de surorile lui tata ?adică noi facem parte la dreptul care i sar fi cuvenit dacă Traia?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai viii moștenesc, nu și morții! Deci dacă tatăl era decedat la data când a decedat bunica, numai copiii ei în viață o moștenesc.


Deci daca unul din copii a murit, nepotii....Da-i in spanac!
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2024
raluk0207, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca nu ati auzit de institutia retransmiterii ...
Art. 957 Cod civil Capacitatea de a moşteni
(1) O persoană poate moşteni dacă există la momentul deschiderii moştenirii. Dispoziţiile art. 36, 53 şi 208 sunt aplicabile.

Si nici de institutia reprezentarii succesorale
Art. 965 Cod civil
Prin reprezentare succesorală, un moştenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn faţă de defunct sau decedat la data deschiderii moştenirii.
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2024
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Liliana Gradinaru a scris:

Verificati intai daca ati acceptat mostenirea sau erati, oricum, straini de mostenire. Este o idee buna sa porniti de la o discutie cu notarul, cum zicea colegul mai sus.


Notarii nu decad din dreptul de mostenitor, indiferent daca exista sau nu declaratie de acceptare.
Mostenirea poate fi acceptata si tacit.
Iar ca nepotii sa fie declarati straini de mostenire, ar fi trebuit ca rudele sa dovedeasca ca acestia nu au facut absolut niciun act de acceptare tacita,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Anna Alexandru a scris:

Da o sa merg la notar o sa cer sa se scoată din arhiva sa vad în ce mod sa făcut aceasta succesiune fără mine și fratele meu o sa merg sa scot și un extras de carte funciara pentru ca eu nu am fost chemata la aceasta succesiune deci nici nu am primit nimic nici nu am renunțat în favoarea cuiva și da cum a spus și colegul dvs ar fi fals în acte pentru ca se știa de existenta noastră și mătușile care au făcut asta dar și martorii care iau pus ele

Liliana Gradinaru a scris:

Verificati intai daca ati acceptat mostenirea sau erati, oricum, straini de mostenire. Este o idee buna sa porniti de la o discutie cu notarul, cum zicea colegul mai sus.





S-a facut la modul ca: fie nu l-au declarat pe tatal dvs (afirmand ca bunica a avut doar 5 copii sau mai putini), fie ca tatal dvs nu a avut copii.
Este o situatie extrem de frecventa in practica.
Nu exista o evidenta la nivel national si nicio posibilitate de verificare a numarului de copii pe care l-a avut o persoana.
Totul tine exclusiv de buna credinta a mostenitorilor.
Ca masura de siguranta, legal, se audiaza si 2 martori, care au conoscut-o bine pe bunica si pot sa confirme ca au aut cati copii s-au declarat.
De multe ori, chestia asta nu este tratata de martori cu suficienta seriozitate si responsabilitate.
Se plimba la notar, mostenitorii le dau un banut sau le fac o cinste si pot fi foarte usor convinsi sa declare orice.
Pregatiti-va de minim 5 ani, multa alergatura si minim 5-7.000 E.

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)
Unchiul meu a murit, mostenitori suntem eu si sotia lui tata (fratele defunctului)? andreistan andreistan Buna ziua, Unchiul meu, fratele tatalui meu a decedat in 2012, tatal meu a decedat in 2009, ramanand in viata sotia lui si eu. Unchiul a lasat o ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)