avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara stimați avocați. Am o întrebare despre o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara stimați avocați. Am o întrebare despre o speță ...

Buna seara stimați avocați. Am o întrebare despre o speță de care se lovește soția care are o sora.Părinții soției i-au donat ei un apartament iar surori soției i-au spus că o să moștenească o casa la țară într-o comună unde sora soției mele sa și căsătorit. Iniția totul a fost bine dar acum sora soției care locuiește în acea comuna are pretenții și la apartament. Actul pentru apartament a fost de donație din partea părinților către soția mea. Vroiam sa va cer părerea și să vă rog să mă ajutați să aflăm ce act nu ar putea fi atacat în instanță. In acel apartament noi am investit destul de mult iar acum sora soției mele ridica pretenții in privința acestui apartament.
Cu stima,
Andrei
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:04, 23 Octombrie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce act? Niciunul.
Orice act se ataca. Din varii motive.
Șansele de reușită depind de pretențiile reclamantului, de felul actului, de vointa părților, de probe etc.
Înțeleg ca actul dintre socrii dvs și soție a fost deja încheiat.
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2024
raluk0207, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vroiam sa va cer părerea și să vă rog să mă ajutați să aflăm ce act nu ar putea fi atacat în instanță.

Voiati o parere, dupa ce actul a fost intocmit? O situatie prea comuna (din pacate).
Parerea se cere inainte de intocmirea actului.

Atat actul dvs de donatie poate fi „atacat” de sora sotiei dvs, in sensul ca apartamentul sa fie luat in calcul la mostenirea dupa socrii, cat si dvs (ma rog sotia dvs) puteti avea pretentii la o eventuala imparteala a mostenirii privind casa de la tara (sub rezerva ca doar Dzeu stie care si cine pleaca primul din lumea aceasta).
Dupa cum bine vi s-a raspuns anterior orice act poate fi atacat in instanta. Intrebarea este : Cu ce sanse de reusita?
Un act bine facut poate fi desfiintat mai greu decat un act prost facut, raportat la o anumita situatie de fapt.
Insa, pentru o analiza pertinenta, trebuie vazute hartiile si analizata situatia de fapt si de drept evident.

Dvs nu aveti capacitatea acum si aici, indiferent de raspunsurile primite, de a analiza aceasta situatie (aspect ce rezulta din intrebarea adresata de dvs).
acest răspuns util
Buna ziua,

Donatiile pot fi atacate, sunt supuse reductiunii, daca incalca rezerva succesorala.

Copiii sunt mostenitori rezervatari, beneficieaza de rezerva succesorala.

Dupa decesul parintilor, actul poate fi contestat in instanta.
acest răspuns util
Pe de altă parte, faptul că socrii le-au spus celor două fiice că a dumneavoastră cumnată va moșteni exclusiv casa de la țară, fără un testament scris, e fix zero. Moștenirea socrilor, inclusiv casa de la țară, va reveni celor două fiice în mod egal sau, dacă ar exista un testament în favoarea uneia, sora neinclusă în testament ar moșteni totuși rezerva sa succesorală, adică un sfert. Asta desigur la final, pentru că într-o primă fază, după moartea primului socru, celălalt va avea și el o cotă de moștenire de pe urma defunctului.

Prin urmare, cumnata are tot interesul să obțină reducțiunea donației efectuate de către părinți surorii sale. Adică în măsura în care donația îi încalcă rezerva succesorală (jumătate din cât ar fi moștenit dacă nu exista donația, adică și apartamentul de la oraș și casa de la țară și ce mai exista în patrimoniul socrilor), această valoare se poate deduce din cota de moștenire a soției dumneavoastră.

Oricum însă, dacă socrii mai sunt în viață, nu există încă nicio moștenire și nici nu puteți să încheiați de pe acum vreun act cu cumnata care să regleze moștenirea viitoare, căci un astfel de act ar fi nul absolut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Testament kywy kywy inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)