Buna seara.Cumnata mea a divortat acum 7 ani.Are un copil de 13 ani.Este plecata cu el in Italia de 2 ani.Fostul sot nu i-a platit niciodata pensie alimentara nici cheltuielile de judecata .Ce trebuie sa faca si ce acte trebuie ca sa primeasca pensia alimentara?
Daca a divortat acum 7 ani cheltuieli de judecata nu are cum sa mai pretinda,pentru ca termenul de recuperare a lor s-a prescris.
Cu privire la pensia de intretinere,daca a fost stabilita,trebuie sa-l instiinteze pe fostul sot unde poate trimite banii .Daca nu a fost stabilita pensia de intretinere, urmeaza sa solicite instantei de judecata, acest lucru.
In privinta pensiei de intretinere variantele ar fi plangere penala pentru abandon de familie sau executare silita , dar numai pentru sumele datorate in ultimii 3 ani.In privinta cheltuielilor de judecata acestea nu mai pot fi executate, pentru ca discutam de o hotarare de acum 7 ani, iar termenul de prescriptie este de 3 ani (intervalul in care pot fi recuperate).Daca hotararea de divort are stabilita o pensie in cuantum fix, stabilit la nivelul minim pe economie de atunci, este necesara obtinerea unei alte hotarari de stabilire pensie la nivelul minim pe economie de acum, mai exact o majorare de pensie.Daca la momentul respectiv a fost stabilita o pensie in procent, iar paratul nu mai are servici( cu carte de munca), este necesara stabilirea unei pensii pe cale judecatoreasca la nivelul minim pe economie.Sfat: sa angajeze avocat.
Cheltuielile de judecata au intrat in prescriptia extinctiva de de 3 ani,trecand mai mult de trei ani de la ramanerea definitiva a hotararii,deci acesta nu mai pot fi executate.
In privinta pensiei de intretinere,atata timp cat exista o obligare in aces sens.pronuntata printr-o hotarare definitiva,acestea pot fi solicitate numai pentru ultimii trei ani,fiind valabil motivul aratat mai sus.
In alta ordine de idei,daca pana acum nu a fost indicat domiciliul mamei si al copilului,acesta trebuieste indicat pentru ca tatal sa isi achite obligatia de intretinere ,care ste pentru minor si in folosul exclusiv al acestuia.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie alimentara
gordojmu
Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara
lenutaa
Buna.Parintii mei au divortat la nasterea mea,eu am ramas in custodia mamei iar tatal meu nu mi-a platit deloc pensia alimentara,am 17 ani si cateva luni...ce ... (vezi toată discuția)