avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna seara.Cumnata mea a divortat acum 7 ani.Are un copil de 13 ani.Este plecata cu el in Italia de 2 ani.Fostul sot nu i-a platit niciodata pensie alimentara nici cheltuielile de judecata .Ce trebuie sa faca si ce acte trebuie ca sa primeasca pensia alimentara?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 20:54, 8 Februarie 2010
Daca a divortat acum 7 ani cheltuieli de judecata nu are cum sa mai pretinda,pentru ca termenul de recuperare a lor s-a prescris.
Cu privire la pensia de intretinere,daca a fost stabilita,trebuie sa-l instiinteze pe fostul sot unde poate trimite banii .Daca nu a fost stabilita pensia de intretinere, urmeaza sa solicite instantei de judecata, acest lucru.
In privinta pensiei de intretinere variantele ar fi plangere penala pentru abandon de familie sau executare silita , dar numai pentru sumele datorate in ultimii 3 ani.In privinta cheltuielilor de judecata acestea nu mai pot fi executate, pentru ca discutam de o hotarare de acum 7 ani, iar termenul de prescriptie este de 3 ani (intervalul in care pot fi recuperate).Daca hotararea de divort are stabilita o pensie in cuantum fix, stabilit la nivelul minim pe economie de atunci, este necesara obtinerea unei alte hotarari de stabilire pensie la nivelul minim pe economie de acum, mai exact o majorare de pensie.Daca la momentul respectiv a fost stabilita o pensie in procent, iar paratul nu mai are servici( cu carte de munca), este necesara stabilirea unei pensii pe cale judecatoreasca la nivelul minim pe economie.Sfat: sa angajeze avocat.
Cheltuielile de judecata au intrat in prescriptia extinctiva de de 3 ani,trecand mai mult de trei ani de la ramanerea definitiva a hotararii,deci acesta nu mai pot fi executate.
In privinta pensiei de intretinere,atata timp cat exista o obligare in aces sens.pronuntata printr-o hotarare definitiva,acestea pot fi solicitate numai pentru ultimii trei ani,fiind valabil motivul aratat mai sus.
In alta ordine de idei,daca pana acum nu a fost indicat domiciliul mamei si al copilului,acesta trebuieste indicat pentru ca tatal sa isi achite obligatia de intretinere ,care ste pentru minor si in folosul exclusiv al acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gordojmu gordojmu Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara lenutaa lenutaa Buna.Parintii mei au divortat la nasterea mea,eu am ramas in custodia mamei iar tatal meu nu mi-a platit deloc pensia alimentara,am 17 ani si cateva luni...ce ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara platita anticipat MirceaTS MirceaTS Sunt divortat de peste 3 ani un divort amiabil cu toate ca am un copil de 7 ani impreuna cu fosta nevasta. Am doua intrebari: 1- in momentul in ... (vezi toată discuția)