avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Am o fata din prima casatorie si un baiat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Am o fata din prima casatorie si un baiat din cea dea ...

Buna ziua!Am o fata din prima casatorie si un baiat din cea dea doua casatorie.Fata e cu mama ei plecata in strainatate are domiciliul in afara tarii.As vrea sa stiu ce trebuie facut pt a fi sigur ca tot ce am realizat impreuna cu cea de a doua sotie ii revine baiatului .Pamantul pe care am construit casa a fost al actualei sotii iar casa am construit o impreuna
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: andrey_f_c , utilizator 09:19, 29 Octombrie 2024
Buna ziua

Dvs ati divortat de sotie, nu si de copil.

Prin urmare, fata are aceleasi drepturi ca si baiatul la mostenirea dupa dvs, deci o parte din e veti avea pe numele dvs la data decesului va merge si la fata.

Deci solutia este sa vindeti/donati ce aveti baiatului si sa sperati ca fata nu mai e interesata si nu va ataca aceste acte.
Exista si varianta testamentului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fata va este mostenitor rezervatar, si daca va dori, va putea ataca in instanta orice act veti face baiatului la notar.

Nu ati divortat si de fata, ati divortat doar de mama ei.
Legea NU permite dezmostenirea copiilor.
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2024
Dapix, utilizator
Buna ziua

Nu.

Un copil poate fi indepartat complet de la mostenire numai in cazuri exceptionale si numai pe cale judiciara pentru omor, tentativa de omor etc... Prin testament puteti reduce partea ei. Dar nu o puteti indeparta complet.

Fata va avea dreptul la cel putin jumatate din cat i s-ar fi cuvenit in lipsa altor libertati ale dvs (donatie, testament etc...)

Regula e simpla:

- daca la data decesului sunteti casatorit, fata va mosteni minim 3/16 din bunurile dvs
- daca la data decesului nu sunteti casatorit, fata va mosteni minim 1/4 din bunurile dvs

De asemenea tineti cont ca nu puteti face o intelegere cu fata inainte de moartea dvs ca ea sa renunte la succesiune. Este nula, chiar daca ea semneaza.

Deci, dupa cum v-am spus, singura varianta e ca la data mortii sa nu aveti nimic pe numele dvs si sa sperati ca fata nu ataca actele facute cu scopul de a ii incalca rezerva succesorala.

Ciprian 77 a scris:

Exista si varianta testamentului?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă veți face acte notariale cu INTENȚIA de a înlătura fata de la moștenire, aceasta poate ataca orice fel de act, dacă îi încalcați rezerva succesorală.
Dezmoștenirea copiilor este interzisă prin lege.

Era bine să aveți relații afective cu ambii copii, cam asta vrea să protejeze legea.
Fiecare copil are dreptul la 2 părinți, de asta legea o protejează și pe fată, că ea n-are nici o vină că s-a născut din dvs.
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2024
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Am cumpărat o casă înainte de căsătorie. ce se întâmplă dacă decedez eu prima? are fata soțului meu dreptul la ea? Mariana.marinescu0 Mariana.marinescu0 Am cumpărat o casa in inainte de căsătorie ! Este pe numele de fata As dori sa întreb dacă fata soțului meu are dreptul la această casă? Si dacă se ... (vezi toată discuția)
Se da următoarea situatie: soțul are un apartament (înaintea ... gabyela gabyela Se da următoarea situatie: Soțul are un apartament(înaintea căsătoriei) cumpărat cu banii din moștenire și diferența de bani donata de la frații ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)