Buna ziua,
De curand am vizionat cu o agenta o casa situata intro localitate alaturata celei specificata initial pe contractul de vizionare. Numele proprietarului nu este trecut corect in fisa(o litera este gresita).
daca voi cumpara aceasta casa agentia ma poate obliga sa achit comisionul?
multumesc anticipat.
In cazul in care in contractul incheiat, pe langa nume, sunt trecute celelalte elemente de identificare prevazute de legislatia in vigoare (Decr.31 si 32/1954, de exemplu domiciliul exact), suficiente pentru identificarea corecta si pentru reprezentarea dvs. clara asupra identitatii respective (fara a putea invoca in niciun fel eroarea in reprezentarea realitatii), atunci bineinteles ca puteti fi tras la raspundere in baza contractului.
Nu merge sa va fofilati de la plata.
Trebuie sa respectati contractul.
Daca nu, va asumati riscul de fi fi chemat in judecata cu plata cheltuielilor de judecata.
Multumesc pentru raspuns.
Este vorba de domiciliul meu actual sau de adresa unde s-a facut vizionarea?
Daca aveti timp va rog sa detaliati putin.
Vreau sa specific faptul ca eu am semnat pentru o casa situata in alta localitate al aceluiasi proprietar, prin urmare nu consider ca trebuie sa platesc.
Daca este vorba de o alta casa, iar contractul de vizionare prevede in mod clar (asa cum este normal), ca respectivul comision se plateste numai pentru imobilul vazut, iar nu si pentru orice alt imobil al clientului cunoscut prin firma, atunci este ok. Conform art. 969 C.civ., "contractul are putere de lege intre partile contractate". Deci cititi cu atentie contractul si vedeti exact ce prevederi cuprinde in acest sens. Daca ele nu exista in mod explicit, atunci, ceea ce legea nu interzice, inseamna ca ea permite. Acest principiu se aplica si in cazul contractelor, coroborat cu o interpretare corecta a acestuia, conform regulilor de interpretare ale conventiilor stipulate in art.977-985 C.civ. In principiu, in speta dvs., daca acel contract nu prevede in mod explicit interdictia (acceptata contractual de dvs.), de a viziona si cumpara fara plata unui comision, orice alt imobil al unui client cunoscut prin intermediul firmei respectiva, atunci nu aveti e ce sa va faceti probleme.
Inca odata: revedeti cu atentie contractul
Da, asa cum a scris si domnul consilier Zaharia trebuie analizat cu atentie contractul.
Daca obiectul contractului vizeaza o alta casa decat ce din contract nu aveti obligatia de a plati comision pentru aceea.