buna ziua .va scriu pentru o prietena care sotul ei are cancer pilmonar stadul 4 cu metastaze pulmonare, esofagiene si cerebrale . Ei au construi o casa impreuna ,dar pe care nu au putut s-o termine ,acum este la negru. Au un copil in varsta de 4 ani .Sotia dupa moartea sotului (care va dati seama ca e inevitabila) poat sa vanda acel imobil ? Sau cat este inca in viata poate sa faca el ceva ca ea sa vanda acea casa si sa isi cumpere un apartament ceva sa poata locui . Mentionez ca acum ei stau cu chirie .
raluk0207
Utilizator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Poate sa o vândă, dar va fi necesara dezbaterea moștenirii.
Având un copil minor, și la dezbaterea succesiunii și la vânzare va fi necesara încuviințarea instantei de tutela și desemnarea unui curator, care sa reprezinte minorul. Și nu mama, ci alta persoana.
De preferat ar fi, acum cât încă trăiește soțul, sa facă un partaj în timpul căsătoriei, în urma căruia soțul sa ii lase soției imobilul și în acest mod soția sa fie unic proprietar.
Ulterior, fiind doar ea, va decide singura ce e de făcut cu casa.
va multumesc frumos pentru raspuns . Dar cum adica va trebui o tutela si desemnarea unui curator . Mama ce drepturi mai are asupra copilului ? imi cer scuze dar .....
raluk0207
Utilizator 3din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Mama are dreptul de părinte, de a exercita autoritatea părintească.
Ceea ce nu are absolut nicio legătură cu încheierea de acte juridice în numele minorului. Părinții nu pot hotărî singuri din punct de vedere juridic și patrimonial, in numele copiilor
Minorii nu au capacitate de exercițiu deplina și ca atare, nu pot semna acte juridice de dispoziție.
La dezbaterea moștenirii nu poate sa îl reprezinte mama. E conflict de interese, ca mama este și ea moștenitoare a soțului.
Ca atare, este necesara o hotărâre judecătorească, prin care: instanța de tutela sa desemneze un curator care sa reprezinte minorul la dezbaterea succesiunii, sa aprecieze dacă vânzarea este în interesul superior al copilului și sa incuviinteze vânzarea.
gi-jane2
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Am mai auzit casa la gri, la rosu, de negru, încă nu. În ce stadiu mai exact e casa și ce acte există? Dacă există acte, piate vinde terenul cu construcția
Dacă ar avea acte, poate face și partaj.
Dacă moare omul între timp, e apoi mai greu, implica costuri și va dura
Dezbatere mostenire
petroniki
Buna ziua.acum 7 ani sotul meu a decedat ...am un fiu de 6 ani.am ramas cu o casa si un spatiu comercial pe care as vrea sa le vand.precizez ca nu am dezbatut ... (vezi toată discuția)
Succesiune
Maria-Nicole
Buna ziua. As dori sa aflu daca un copil de 15 ani are dreptul la semnatura pt succesiunea dupa tatal decedat. Va rog din suflet sa-mi raspundeti urgent pt ca ... (vezi toată discuția)