Daca avem un contract cu o firma, in care sunt prevazute penalitati de intarziere, putem sa facem direct factura de penalitati si sa le solicitam plata lor sau trebuie sa obtinem prin instanta aceste penalitati?
In cazul in care debitul este de peste 30.000 lei (format din produse neachitate si penalitati de intarziere conform contract), putem sa cerem deschiderea procedurii simplificate a insolventei? Dovada penalitatilor fiind doar contractul si factura de penalitati?
Multumesc mult!
Da, puteti face direct factura de penalitati daca acestea sunt prevazute in contract. Da, puteti cere deschiderea procedurii insolventei, dar pana la aceasta masura mai aveti si alte posibilitati pentru a va recupera creanta daca debitorul e rau platnic. Una din ele ar fi procedura somatiei de plata si obtineti o hotarare pe care, daca o puneti in executare si se constata ca nu e nimic de executat creanta o treceti la cheltuieli si va scadeti din impozit si va deduceti TVA -ul
Conform codului fiscal, hotararea de faliment irevocabila este singura care permite trecerea debitelor neincasate pe cheltuieli deductibile. Credeti ca un proces-verbal de insolventa emis de executor este suficient pentru a se scade impozitul si TVA-ul?
Factura de penalitati trebuie sa fie semnata de debitor sau este suficient contractul semnat de parti?
Multmesc!
daca debitorul refuza sa semneze sau stiti sigur ca va refuza, trimiteti factura prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Si daca refuza primirea scrisorii faceti dovada relei credinte a debitorului si aveti inca o dovada in plus, pe langa contract si factura ca ati depus toate diligentele in vederea protejarii drepturilor dvs izvorate din contract. si procesul verbal intocmit de executor, nu e un proces de insolventa.. e unul de constatare a faptului ca nu exista posibilitatea recuperarii pe aceasta cale a debitului desi aveti o hotarare definitiva si irevocabila pusa in executare. Ori un titlu de creanta de o astfel de natura, la care s-a atasat procesul verbal de la executor din care rezulta ca a urmarit conturile, bunurile mobile si imobile ale debitorului si nu a gasit nimic de executat, se deduce