avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Păriiționat o casa naționalizată ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Păriiționat o casa naționalizată ...

Buna ziua,
Părinții mei au achiziționat o casa naționalizată conform legii 112/1996, casa in care locuiesc și la care au plătit chirie o grămadă de timp și pe casa și pe teren/curte. Între timp terenul a fost revendicat de un individ care a cumpărat drepturile litigioase de la moștenitor, s-a judecat cu primăria 6-7 ani, într-un final i s-a retrocedat terenul, mai puțin casa părinților mei pe care există contract de vânzare/cumpărare conform legii 112/1996.
A venit in curte susținând că el este proprietar pe tot terenul iar părinții mei numai au dreptul să circule pe unde vor ei pe terenul lui. Nu pot beneficia și părinții mei de legea 87/2020 pe terenul de sub casa lor și de cota parte din curtea aferentă construcției?
Cel mai recent răspuns: Cam&cla , utilizator 18:43, 27 Noiembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În acest caz, părinții nu pot beneficia de dispozițiile Legii 87/2020, pentru că terenul a fost deja revendicat pe Legea 10/2001. E foarte interesantă speța, pentru că într-un fel sau altul, părinții trebuie să aibă acces la casă și mai e o chestiune: regimul juridic al terenului de sub casă. Deci, revendicatorul terenului trebuie să le asigure acces părinților pe teren (drept de servitute de trecere).
Da, le-a dat drept de servitute de 2 m să aibă acces în casa, terenul de sub casa, deșii este pe contractul de vânzare cumpărare, fiind în drept de folosință, este defapt proprietatea proprietarului care a câștigat în instanță tot terenul curții, deși i-a interzis mamei sa mai iasă prin ieșirea din spate a casei, pe terenul lui, casa având 2 intrări, mama fiind în vârstă are cadru și merge greu, nu poate folosii dreptul de servitute oferit de proprietar, deoarece acolo sunt 2 trepte și nu poate cu acel cadru, și tot prin spatele casei merge, proprietarul neavând ce să-i facă, sau să-i interzică că este terenul lui, că intram in alte probleme apoi, limitarea accesului unei persoane în vârstă care nu are grad de handicap dar nu se poate deplasa fara cadru in propria casa....
Situația este complicată și ciudata totodata și chiar nu știu cum putem ieșii din ea, casa neavând carte funciara sau cadastru...nu ne înțelegem asupra proprietății, proprietarul vrea sa mai taie din spațiul mamei obținut prin contract de vânzare cumpărare pe motiv că este terenul lui în bucătăria mamei...
Pe contractul de vânzare cumpărare este trecut 3 camere și anexe (bucătărie, baie) iar daca nu cădem de acoord automat nu putem face cadastru împreună...dar totodată folosim terenul lui la comun pentru accesul mamei in casa

Dorin Voicilas a scris:

În acest caz, părinții nu pot beneficia de dispozițiile Legii 87/2020, pentru că terenul a fost deja revendicat pe Legea 10/2001. E foarte interesantă speța, pentru că într-un fel sau altul, părinții trebuie să aibă acces la casă și mai e o chestiune: regimul juridic al terenului de sub casă. Deci, revendicatorul terenului trebuie să le asigure acces părinților pe teren (drept de servitute de trecere).

Mergeti cu actele la un avocat sa se vada cat teren si ce drept de folosinta etse acolo. Stabiliti cu proprietarul terenului niste limite, negociati, cu avocat.
O qstfel de situație nu isi poate găsi răspuns pe un forum.Mergeti la un av pt a studia actele pt avdiscuta situația de fapt etc.Situatia este complexa dar teoretic aveți variante..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc mult pentru răspunsuri, între timp am aplicat și la OCPI și la avocata

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate p0pescu grigore p0pescu grigore In anul 1976 un proprietar X avea o casa cu teren in suprafata totala de 640 mp. Proprietarul X vinde in anul 1976 parintilor mei jumatate din casa partea de ... (vezi toată discuția)
Drum servitute în curte comuna Paula Gabriela Paula Gabriela Bună ziua, avem o sentința definitiva cu recunoașterea dreptului de proprietate într-o curte comuna. Menționez ca noi avem locuință în fundul curții. ... (vezi toată discuția)
Intabulare proprietate Liulica Gina Liulica Gina Buna ziua! va rog un sfat, Intr- o curte comuna cu 3 case si curte vine X , mostenitorul unei case (contract de v/c de la mama pentru casa si dependinte fara ... (vezi toată discuția)