avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua, Am nevoie de o informatie legata de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua, Am nevoie de o informatie legata de preschimbarea ...

Buna ziua,
Am nevoie de o informatie legata de preschimbarea cartii de identitate. Am intampinat urmatoarea situatie, trebuie sa-mi schimb cartea de identitate, la inceputul anului viitor si am fost la serviciul de evidenta populatiei de care apartin si mi-au spus ca eliberarea unei noi carti de identitate se face intre 30 si 45 zile. Intrebarea mea este, daca ma poate informa cineva, daca este normal asa ceva, daca exista vreo baza legala sa lungeasca pana la 6 saptamani emiterea acestui document. Mie una mi se pare exgerat, mai ales ca pasaportul mi-a fost eliberat in 7 zile de la data depunerii documentelor, iar un simplu buletin sa dureze atat de mult.
Si inca ceva, daca s-a stabilit vreun termen pentru noile carti de identitate, deoarece mi se spune ca cele noi inca nu s-a decis nimic in privinta lor.

multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: georgiana.td , utilizator 16:17, 6 Noiembrie 2024
Acesta este termenul maxim stabilit prin lege; de regulă, eliberarea se face între 5-15 zile, în funcție de volumul de cereri.
Totuși, dacă este vorba de o carte de identitate provizorie, unde se face și o verificare în teren, termenul este acela de 30-45 zile, deoarece verificarea se face de către agenții de poliție.
Mulțumesc pentru răspuns. Nu este vorba de carte provizorie, nu au ce sa verifice, deoarece aceeași adresă o am de peste 20 ani. Dar mi se pare un pic absurd că la un oraș cu 30.000 locuitori să dureze 45 zile. Nu cred că au volum prea mare de lucru la atâția locuitori.

georgiana.td a scris:

Acesta este termenul maxim stabilit prin lege; de regulă, eliberarea se face între 5-15 zile, în funcție de volumul de cereri.
Totuși, dacă este vorba de o carte de identitate provizorie, unde se face și o verificare în teren, termenul este acela de 30-45 zile, deoarece verificarea se face de către agenții de poliție.

Daca schimbați cartea de identitate cu motiv expirare, cererea se poate depune cu 180 de zile inainte de data expirarii termenului de valabilitate.
Mergeți și depuneți cerererea din timp iar cartea de identitate actuală vă va fi lasată în posesie, ca să nu fiți lipsită de actul de identitate nici macar o zi. Cand o veți primi pe cea nouă, o veți preda pe cea actuală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de eliberare carte de identitate Vonavianul Vonavianul Are dreptul ca pentru o carte de identitate provizorie biroul de evidenta publica teritorial sa te tina 30 de zile? (vezi toată discuția)
Copie certificat de nastere pierdut de roman plecat temporar in strainatate. rabina rabina Buna ziua, Un cunoscut care e cetatean roman, plecat temporar in strainatate, si-a pierdut certificatul de nastere si buletinul de identitate. Are pasaport ... (vezi toată discuția)
Reinnoire carte de identitate dan6 dan6 Salut, Trebuie sa imi schimb cartea de identitate deoarece a expirat ieri. Am cateva intrebari legate de acest subiect. Mentionez ca pentru o parte din ... (vezi toată discuția)