De cateva zile am fost instiintat ca firma la care lucrez o duce destul de greu si ca seful este nevoit sa preia atributiile mele in viitorul apropiat. Discutia a fost destul de ok iar seful a venit catre mine cu propunerea ca in perioada urmatoare sa stau acasa sa imi caut un alt loc de munca, el urmand sa imi plateasca normal salariul pana la final de an.
I-am zis ca am nevoie de putin timp de gandire, m-am gandit, insa nu stiu cum sa abordez situatia. Suntem o mana de oameni in companie, am facut schimbarea si m-am alaturat echipei acum aproximativ 2 ani, dupa alti 10 petrecuti intr-o multinationala. Sunt genul dedicat, imi fac munca foarte bine si imi depasesc mereu atributiile, ii inteleg cumva decizia in ideea in care nu ne merge la fel de bine in fiecare luna, dar deciziile sunt mereu la el si nu pot sa zic ca sunt de fiecare data cele mai bune, lipseste si viziunea pe termen lung. Contractul este pe perioada nedeterminata.
Suntem in preajma sarbatorilor, nu este un moment bun sa iti gasesti un loc de munca, lumea trage foarte tare pentru finalul de an, apoi urmeaza sarbatorile, imi este foarte greu sa cred ca imi voi gasi un loc de munca atat de rapid. Procesele de recrutare sunt de lunga durata, nu cred ca ma voi incadra, i-am zis initial ca am nevoie de o perioada mai mare, am zis sa ma gandesc si sa ii comunic incepand de maine.
Nu ma incalzesc cele doua salarii in ideea in care am foarte multe zile de concediu ramase si acum am presiunea de a-mi gasi un job intr-un timp foarte mic. Nu vreau sa imi dau demisia pana nu gasesc altceva, am nevoie de asigurare medicala plus ca nu vreau sa am spatiu intre locurile de munca, am inteles ca nu este o idee buna. Ma gandeam ca ar fi decent sa ii zic de finalul lunii februarie, daca imi gasesc mai devreme, nu am de ce sa trag de timp, insa daca nu imi gasesc, vreau sa am certitudinea ca o sa-mi fie cat de cat bine pana la inceput de primavara.
Vreau ca ceea ce ii cer sa fie de bun simt insa nu stiu exact ce drepturi am, ce se intampla daca nu este de acord cu ce mi-as dori eu? Ce se intampla daca refuza si nu este loc de discutat? El poate foarte bine sa dizolve postul daca tot nu are de gand sa mai angajeze pe nimeni o perioada si fiind o companie mica, oricand poate sa ia pe cineva sa il puna pe o functie dar el chiar sa faca treaba mea. Au fost multe momentele in care mi-a dat bonusul in mana, nu pe card, desi noi nu discutasem asa ceva, nici partea asta de drepturile angajatului nu este ceva bine cunoscut de catre el, deci daca nu ii semnalezi tu ceva, la fel de bine considera ca nu ai avea dreptul.
Imi doresc sa fiu compensat salarial pana la finalul lunii februarie, doresc sa primesc contravaloarea pe zilele de concediu si pe un proiect pentru care am convenit ca se va plati suplimentar daca se intampla. Si el are nevoie sa se intample si eu am de gand sa ma tin de cuvant si sa implementez totul ok. Daca imi gasesc un job acum la final de an, sunt dispus sa renunt la salariul de pe luna februarie. Dar pentru situatia creata si pentru stresul la care sunt expus in urmatoarea perioada, cred ca celelalte lucruri sunt de bun simt. Ce ma fac totusi daca nu este de acord? Am dreptul sa ii cer toate astea? Pot sa ma incred in ceea ce discutam? Trebuie sa punem in scris? Are vreo importanta foaia respectiva daca este semnata de ambele persoane? Demisia mi-o voi da in momentul in care gasesc alt job, deci asta poate sa fie oricand. Ce il opreste pe el sa nu se tina de cuvant?
Marturisesc si ca jobul actual nu este remote, trebuie sa fiu fizic la sediu. El mi-a spus sa stau acasa, probabil o sa mai muncesc cate putin in perioada urmatoare avand in vedere ca marea majoritate a activitatii se desfasoara online, nu trebuie sa fiu fizic la sediu dar daca nu am delegatie de a lucra de acasa, nu poate sa ma puna absent direct si sa ma dea afara?
Va rog sa ma scuzati pentu textul mare, multumesc ca ati citit si sper sa gasesc ceva indrumare. Chiar nu stiu cum sa abordez situatia, vreau sa fie totusi o discutie bazata pe respect.
1. In ce conditii se poate negocia? inteleg ca este posibil sa nu fie de acord cu ceea ce imi doresc eu. Avand in vedere scenariul descris mai sus, se poate sa ma dea afara pe repede inainte fara sa negociem nimic? in cazul in care desfiinteaza postul si nu mai are nevoie de serviciile mele, eu avand totusi un contract pe perioada nedetermianta.
2. Ok, multumesc!
3. Nu este mentionat acest lucru nicaieri, insa pana acum s-a tinut de cuvant.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dvs. puteti cere orice , bazat pe respect , dar angajatorul - cu acelasi respect - poate sa va refuze . Tot ce are de facut este o hotarare AGA de modificare organigrama , care desfiinteaza postul dvs. Daca nu aveti trecute in CIM ceva drepturi ( eventuale salarii compensatorii , un preaviz ceva mai lung , etc. ) nu are alta obligatie fata de dvs. decat sa va respecte preavizul trecut in acesta . Pe perioada acestui preaviz , aveti obligatia de a respecta toate prevederile CIM - program de munca , sarcini , etc. La inchiderea CIM , are obligatia de a va plati toate zilele de concediu neefectuat sau , cu acceptul sau , sa le luati in perioada preavizului . Desigur , daca obtineti ceva negociind , bine pentru dvs. Dar nu e o obligatie , nici macar sa va asculte …
In baza principiului libertatii contractuale , puteti negocia cu angajatorul chiar daca nu aveti mentionate in c.i.m. astfel de clauze.
Ca sa va dea afara este o procedura destul de complexa , deoarece nu conteaza durata c.i.m. , nedeterminata sau determinata .
Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Este posibil??!??!
georgika
Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)