avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Concediu paternal - rezident in Spania cu soția in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Concediu paternal - rezident in Spania cu soția in Romania

Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu clarificări, eventual documentatia/legea din Spania, dacă știți, care este in vigoare și care mi se aplica pentru următoarea situație: eu sunt cetățean roman, și sunt reprezident in Spania, unde sunt angajat si lucrez începând cu data de 1 ianuarie 2024, tara in care am adresa de rezidenta, și dețin de asemenea și domiciliul fiscal : in Spania plătesc toate taxele pentru venituri / salariul meu. Totodată, menționez faptul că, soția mea, tot româncă, va naște un copil, în ianuarie 2025, în România. Ea nu are NIE (momentan) pentru că în prezent încă lucrează (a lucrat până în prezent) doar în România, țara în care își are si domiciliul - deci tot în Romania plătește toate taxele. De asemenea, precizez ca sotia mea va opta pentru a fi in concediu de maternitate pentru aproximativ 2 ani, conform legislației din Romania.
Întrebare: ma intereseaza sa stiu daca, dupa nasterea copilului in Romania, in ianuarie 2025, eu pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului in calitate de tata, conform legii din Spania, unde plătesc taxele (am domiciliul fiscal); daca da, am dreptul la 6 săptămâni ?sau pentru ce perioadă? Mulţumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2024
Alexandru.SB, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru.SB , utilizator 15:11, 18 Noiembrie 2024
FYI: Răspunsul primit, de la autoritățile din Spania, la întrebarea mea de mai sus:

Beneficiarii vor fi muncitori, indiferent de sex, care sunt inregistrati sau asimilați si fac dovada următorului stagiu minim de cotizare:
- Dacă aveți sub 21 de ani: nu va fi necesar un stagiu minim de cotizare.
- Dacă aveți peste 21 de ani și sub 26: 90 de zile de cotizare în cei șapte ani imediat anterior începerii pauzei sau 180 de zile de cotizare pe parcursul vieții profesionale.
- Dacă aveți 26 de ani: 180 de zile în cei șapte ani imediat anterior începerii pauzei sau 360 de zile de cotizare de-a lungul vieții dumneavoastră profesionale.
Dacă sunteți responsabil pentru plata contribuțiilor, trebuie să fiți la curent.
Modalitati de odihna pentru nastere si ingrijire a minorilor
Mama poate anticipa, pe perioade săptămânale, începerea indemnizației până la 4 săptămâni de la data probabilă a nașterii (fie că dintr-o situație de înregistrare în societate, într-o situație informatică sau de primire a șomajului contributiv). Dacă unul dintre părinți a lucrat în ziua nașterii, restul va începe a doua zi. Beneficiul nu se poate suprapune cu munca. Dacă unul dintre părinți era șomer sau în situație TI în ziua nașterii, restul va începe în ziua nașterii. Cele 6 săptămâni după naștere sunt odihnă obligatorie pentru ambii părinți. Ambii lucrători se pot bucura de odihnă în mod continuu sau întrerupt, după cum se precizează în tabelul de date economice. Repaus voluntar, pentru perioade săptămânale, cu excepția ultimei perioade, de care se poate bucura pentru timpul rămas, fără a fi necesar să fie săptămânal. Poate fi savurat full-time sau part-time. În acest din urmă caz, restul se va prelungi proporțional cu ziua de muncă prestată. Beneficiarea fiecărei perioade săptămânale sau, după caz, acumularea perioadelor menționate, trebuie comunicată companiei cu cel puțin 15 zile înainte.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
Alexandru.SB, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil & alocatie cu venituri din alt stat membru ue Magdeea Magdeea Buna, sunt insarcinata si pe 20.08.22 e termenul de nastere al bebelusului. 1) Eu sunt angajata in Austria full time din 26.09.16 - 24.06.22 (din 26.05. - ... (vezi toată discuția)
Alocatie de stat si indemnizatie copii izatud26 izatud26 Buna ziua, am lucrat cu contract de munca legal in ungaria timp de 2 ani 2011-2012 si am nascut 2 baietei gemeni in decembrie 2012 in ungaria. sotul a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. urmează să intru in concediu de odihnă iar apoi ... diana23ingrid diana23ingrid Bună ziua. Urmează să intru in concediu de odihnă iar apoi aș vrea să intru in cm apoi prenetal. Câte zile de concediu am pe anul 2021? 1,75 * nr de ... (vezi toată discuția)