avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O proprietate dobandita prin succesiune în urma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O proprietate dobandita prin succesiune în urma decesului unui ...

O proprietate dobandita prin succesiune în urma decesului unui copil,de catre mama sa,poate fi lasata prin testament nepotilor de la frate?
Nepotii de la frate fiind cele mai apropiate rude.
In cazul in care se poate face testament pe bunuri,casa si cont bancar,care sunt procedurile dupa decesul persoanei.
Cu ce ajuta un testament decat succesiunea în sine?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 22:34, 12 Noiembrie 2024
Buna ziua

In Codul Civil exista notiunea de mostenitori rezervatari.

Acestia sunt:
- sotul supravietuitor al defunctului
- descendentii defunctului (copiii) precum si descendentii lor.
- ascendentii privilegiati (parintii defunctului)

Mostenitorii rezervatari nu pot fi indepartati de la mostenire, nici chiar impotriva vointei defunctului exprimata prin legate sau alte libertati. Chiar impotriva vointei defunctului ei vor primi jumatate din cat li s-ar fi cuvenit altfel.

Prin urmare testamentul reprezinta vointa defunctului.

Daca persoana la care va referiti nu are mostenitori rezervatari, atunci prin testament poate dispune cum vrea de bunurile sale.

In cazul acesta testamentul conteaza pentru ca poate acea persoana vrea sa lase intreaga avere numai unui singur nepot, nu tututor. In lipsa testamentului, succesiunea se va face dupa principiile claselor de mostenitori.
Va multumesc pentru raspuns!
Am înteles ca este necesara si succesiunea chiar daca exista testament.Asa este?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, asa este.
Testamentul ajuta în sensul ca defunctul care nu are moștenitori rezervatari poate lăsa întreaga avere unei singure persoane, astfel încât la dezbaterea succesiunii nu va mai fi necesara prezenta si contactarea tuturor moștenitorilor legali.
Buna ziua

Corect.

Succesiunea este procedura formala prin care anumite persoane dobandesc calitatea de mostenitori ai defunctului.

Daca exista testament, atunci se tine cont si de vointa defunctului cand se vor stabili mostenitorii si se va imparti patrimoniul.

Daca nu exista testament, mostenitorii se stabilesc si patrimoniul se imparte conform claselor de mostenitori si cotelor prevazute de codul civil.

Deci clar testamentul ajuta.

Merg a scris:

Va multumesc pentru raspuns!
Am înteles ca este necesara si succesiunea chiar daca exista testament.Asa este?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)