avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ridicat ...

Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ridicat o casa în anul 2017, depășind cu 30cm limita de hotar, intrând cu aceasta pe proprietatea mea. De asemenea, a turnat fundația unui gard în întregime pe terenul meu, pe o lungime de 7 m din totalul hotarului aflandu-se și casa. În momentul în care am început și eu sa construiesc pe terenul meu, în urma cu 4 luni a ridicat și un gard pe acea fundație, a cărui constructie am reușit sa o opresc cu ajutorul politiei abia în momentul în care gardul era în proporție de 80% ridicat( mentionez ca vecinul nu deține nici autorizatie pentru acel gard, nici nu sunt de acord cu gardul ales de dumnealui). Am acționat vecinul în instanta privind granituirea și revendicarea imobiliara însă nu doresc sa aștept ani întregi pana decide instanta ca am dreptate, cu un gard pe care nu il agreez,care oricum se afla pe terenul meu. Pot apela la ordonanta presedintiala privind granituirea chiar dacă procesul implica și o revendicare imobiliara? Pentru a ridica gardul pe care eu îl doresc, care bineînțeles va fi întrerupt pe alocuri de construcția vecinului...
Mulțumesc!
Vorbiti cu avocatul din dosarul de granituire. In opinia mea, granituirea nu se poate da intr-o procedura de ordonanta presedintiala, afecteaza fondul. Totusi, vedeti ce alte cai administrative gasiti, ele depind si de situatia din dosarul de granituire, nu puteti cauta solutii fara sa tineti seama de acel dosar, stadiu etc.
Ce veți face dacă el nu va fi de acord cu gardul dvs?
@adriandimitriu
Contează ce crede el despre un gard ridicat pe terenul meu? Mentionez din nou, întreaga fundație a gardului este pe terenul meu. Cătă vreme gardul respecta regulile de urbanism, iar eu obțin o autorizație la ce îmi mai folosește opinia vecinului?

@Liliana Gradinaru

Avocatul din dosar susține ca nu putem apela la o procedura de ordonanta presedintiala deoarece în același dosar am solicitat și revendicarea imobiliara. Pe înțelesul nostru( fara studii în drept) avocatul sustine ca pentru ca instanta sa ma lase sa mi schimb gardul mai întâi trebuie sa dea o hotărâre ca ce e pe hotar (casa vecinului) sa fie daramata. Spusele avocatului le pun de fapt la indoiala și încerc sa aflu și o alta opinie. Pentru ca pana la a ajunge la o eventuala demolare parțială a casei vecinului e drum lung, iar eu nu vreau sa stau cu un gard de plasa ani întregi pana se pronunța instanta( nici macar nu a fost stabilita o prima infatisare), mai ales ca am un act cadastral și o ridicare topografica care atesta ca fundația gardului este într adevăr în totalitate pe terenul meu. Vreau măcar sa-si ia plasa ca să pot pune un gard decent de lemn măcar prin care sa nu îl vad și sa nu ma vadă...
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Asa cum v a spus și colega e greu de crezut ca pe calea ordonanței p puteți rezolva situația.Ttebuie judecat dosarul de granituire și revendicare.Dvs puteți sa încercați mai ales dacă nu aveți av și nu aveti costuri dar șansele sunt infime..Dacă vreți amănunte de ce nu e posibil și ce condiții trebuiesc îndeplinite într o ordonanță p consultati un av în zona dvs,sunt discuții care exced răspunsurilor pe un forum.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2024
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună dimineața,

Ar mai fi o soluție, dar depinde de Dvs. dacă doriți să o urmați: faceti o actiune în accesiune imobiliară și cereți să ... deveniți proprietarul fundației și al gardului. Ba, poate chiar și al părții din casă care e pe terenul Dvs
Legea (art. 577 și urm. Cod civ.) zice că orice lucru construit pe proprietatea cuiva se prezumă a fi proprietatea stăpânului terenului.
Trebuie, firește, hotărâre judecătorească în acest sens. Dar - dacă situația e cum o expuneți - șansele de câștig sunt mari. Iar dacă veți câștiga și veți dovedi că vecinul a fost de rea-credință, va trebui să-i plătiți doar contravaloarea materialelor folosite la construcție: câțiva saci se ciment, pietrișul, cărămizile, etc.
Iar vecinul, dacă e om cu scaun la cap, ar trebui să fie foarte dispus la negocieri atunci când va vedea pentru ce l-ați chemat în judecată...
Discutați detaliile cu un avocat isteț (ca toți avocații, de altfel:).

Andra609 a scris:

Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ridicat o casa în anul 2017, depășind cu 30cm limita de hotar, intrând cu aceasta pe proprietatea mea. De asemenea, a turnat fundația unui gard în întregime pe terenul meu, pe o lungime de 7 m din totalul hotarului aflandu-se și casa. În momentul în care am început și eu sa construiesc pe terenul meu, în urma cu 4 luni a ridicat și un gard pe acea fundație, a cărui constructie am reușit sa o opresc cu ajutorul politiei abia în momentul în care gardul era în proporție de 80% ridicat( mentionez ca vecinul nu deține nici autorizatie pentru acel gard, nici nu sunt de acord cu gardul ales de dumnealui). Am acționat vecinul în instanta privind granituirea și revendicarea imobiliara însă nu doresc sa aștept ani întregi pana decide instanta ca am dreptate, cu un gard pe care nu il agreez,care oricum se afla pe terenul meu. Pot apela la ordonanta presedintiala privind granituirea chiar dacă procesul implica și o revendicare imobiliara? Pentru a ridica gardul pe care eu îl doresc, care bineînțeles va fi întrerupt pe alocuri de construcția vecinului...
Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Granituire Mutunel Mutunel Buna ziua. Va rog sa mă sfatuiti in următoarea problema. Am cumpărat o casa care era pe limita de proprietate, am vrut sa o mansardam dar la expertiza s- a ... (vezi toată discuția)
Vecinul demoleaza gardul.va rog sa ma ajutati. Maria161 Maria161 Buna ziua.Am o problema mai dificila.Acum doi ani am primit de la parinti un teren pe care am inceput sa construim.In vecinatatea noastra din stanga uitandu-ne ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie ion04 ion04 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se poate da autorizatie de construire pentru demolarea unui gard despartitor si construirea altuia de catre vecinul meu ... (vezi toată discuția)