avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua!Legat de administrația blocului am o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua!Legat de administrația blocului am o întrebare vă ...

Bună ziua!Legat de administrația blocului am o întrebare vă rog frumos.Blocul prevede un boiler comun în contract.Acesta consumă gaz.A fost pierdere de apă caldă compusă din gaz și apă rece.Eu am boiler propriu.Atinci vin cu întrebarea dacă este normal și obligatoriu să plătesc apa rece pierdută plus gazul care a fost folosit pentru încălzirea acesteia(a fost o țeavă de apă caldă spartă)Spa rece și repararea tevi sparte mi se pare logic dar gazul …Domnul administrator spune ca asa prevede legea ca este un bun comun.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:28, 28 Noiembrie 2024
Ce alimenteaza boilerul comun cum spuneti dv?
Presupun ca aveti centrala de bloc. Apa calda si caldura si va intreb ca sunt curios cum a calculat administratorul pierderea.
Adica problema e alta. De unde stie el cat gaz s-a pierdut pentru a incalzi apa calda care s-a pierdut??

Evident ca toate se trec la cheltuieli comune pe cota indiviza fiind o pierdere pe parte comuna .
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2024
ricadinas, utilizator
Buna ziua

De ce vi se pare logic sa platiti apa rece care s-a pierdut precum si reparatia tevii dar nu si gazul?

Daca boilerul e proprietate comuna si daca avaria a avut loc la o parte comuna atunci buni de plata sunt toti proprietarii, daca nu se constata ca vina apartine cuiva anume.

Legea 196/2018 spune clar (art 75, alin (4)) ca niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

Prin urmare, daca avaria a avut loc la o parte comuna, sunteti obligat sa contribuiti la reparatia acesteia precum si la suportarea pagubelor produse de aceasta avarie.

Cum spunea si @ricadinas, problema mai mare/delicata va fi cuantificarea pierderii.

CRIS1918 a scris:

Bună ziua!Legat de administrația blocului am o întrebare vă rog frumos.Blocul prevede un boiler comun în contract.Acesta consumă gaz.A fost pierdere de apă caldă compusă din gaz și apă rece.Eu am boiler propriu.Atinci vin cu întrebarea dacă este normal și obligatoriu să plătesc apa rece pierdută plus gazul care a fost folosit pentru încălzirea acesteia(a fost o țeavă de apă caldă spartă)Spa rece și repararea tevi sparte mi se pare logic dar gazul …Domnul administrator spune ca asa prevede legea ca este un bun comun.
[/
Cheltuiala cu apa calda se face adunand toate componentele apei calda:
- apa rece,
- energie electrica,
- gaze naturale,
-alte cheltuieli.
Probail ca pierderea respectiva a dus la o neinchidere a cheltuielilor, fata de cele declarate de proprioetari.
Deci se face calcului initial, se scad consumurile declarate, rezultand pierderea - desigur, in lei.
Daca se vrea, se poate determina si pierderea pe fiecare componenta, dar la ce bun?
Adevarul este ca, intr-adevar pierderea va fi repartizata la toti proprietarii, asa cum a remarcat @BogdanGri, referindu-se la prev. Legea 196/2018 spune clar (art 75, alin (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Participarea proprietarilor la cheltuielile de reparatii neranegrescu neranegrescu De 8 ani, 11 din cei 20 de proprietari din asocietie, detin legal centrale termice de apartament ( adica cu proiect, avize, acceptul pe semnatura al vecinilor ... (vezi toată discuția)
Debransare apa rece alexandra-alex alexandra-alex Buna seara, as vrea sa stiu daca un apartament, care s-a debransat de la apa rece de la asociatie si care are centrala montata, mai poate pastra apa calda din ... (vezi toată discuția)
Daca se sparge coloana principala de incalzire,cine plateste? iozsi39 iozsi39 am o intrebare:sunt singurul de pe coloana care a ramas racordat la instalatia de incalzire a orasului;daca coloana principala se sparge la un vecin,cine ... (vezi toată discuția)