avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sunt in preaviz, desfiintare loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sunt in preaviz, desfiintare loc de munca

Buna ziua,
Va rog din suflet sa ma ajutati cu problema mea, respectiv aceea ca in momentul de fata sunt in preaviz de 3 zile lucratoare datorita desfiintarii loculi de munca, am cerut o marire de salariu fiindca lucram suplimentar si ei au decis sa desfiinteze postul meu, cu toate ca am lucrat doar 2 luni la ei. Ideea e ca am vbit cu ei sa imi dea drepturile prevazulte la art 78 si 74, salariu compensatoriu, dreptul de a lucra 4 ore sau cumulat si plata concediului neefectuat si cea de la resurse umane a zis ca nu mi da nici un dept, ca ei apartin de ramura transport, i am zis ca CCUMN se aplica si peste ramura asta si nu vor sa imi dea nici un drept.
INTREBAREA MEA este cum pot sa i atac in instanta, trebuie sa astept mai intai decizia? cum pot inainte de asta, si care sunt drepturile mele? , sunt cele de la articolele mentionate mai sus?
VA ROG DIN INIMA, DATI-MI UN SFAT SA STIU CE TREBUIE SA FAC!!
multumesc anticipat si astept un raspuns cat mai urgent!
Cel mai recent răspuns: CLASOR CONSULT , Consilier juridic 21:25, 9 Februarie 2010
pana nu primiti decizia, puteti sa faceti o sesizare la ITM si ei trebuie sa ia masurile care se impun...Daca constatati ca nu se rezolva, dupa primirea deciziei de "eliberare din functie" va puteti adresa justitiei.Ar fi bine sa apelati la un avocat si sa expuneti situatia exacta si completa.
Conform Legii 53/2003:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;

Art. 238. - (1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.

Conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Transporturi:
Art. 80. – (1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului,salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în
valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când desfacerea contractului de muncă a intervenit din următoarele motive:
a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză, ca urmare a reorganizării;
b) unitatea îşi încetează activitatea;
c) unitatea se mută în altă localitate şi are posibilitatea să-şi asigure pe plan local cadrele necesare;
d) unitatea se mută în altă localitate, iar persoana încadrată nu acceptă să o urmeze;
e) persoana nu corespunde sub aspect profesional postului în care a fost încadrată, din motive neimputabile
acesteia, şi nu i s-a oferit trecerea într-o muncă corespunzătoare;
f) în postul ocupat de persoana încadrată în muncă este reintegrat, pe baza hotărârii organelor competente, cel
care a deţinut anterior acel post.
g) unitatea îşi reduce parţial activitatea la nivel de secţii, servicii, sectoare sau ateliere;
h) unitatea efectuează modernizări ori achiziţionează o noua tehnologie de lucru, care conduce la reducerea de
personal.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
CLASOR CONSULT, Consilier juridic
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii transporturi carmenctin carmenctin Compania pentru care lucrez de 1 an si 3 luni a decis sa recurga la restructurare si la desfiintarea postului pe care il ocupam. 1. Pot beneficia in acest caz ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare raducraciun raducraciun BUNA ZIUA. EU AM PRIMIT UN PREAVIZ DE 20 ZILE....IN URMA ACESTUI PREAVIZ AM DEPUS O CERERE LA REGISTRATURA UNITATII IN CARE AM CERUT SA MI SE ACORDE UN SALARIU ... (vezi toată discuția)